Stjørdal og omegn Forsvarsforening i samarbeid med Stjørdal Rotary inviterte mandag kveld til bokkveld med foredrag. Forfatterne av boken Bunkeren utgitt i fjor høst, fortalte om oppbyggingen av tyske krigstropper under 2. verdenskrig med hovedvekt på Trondheim og Værnes.

Forfatterne Karl H. Brox, Hermann Hansen og Knut Sivertsen utga i fjor høst boken Bunkeren, som omhandler okkupasjon og krigshandlinger i Midt-Norge med vekt på nærområdene til Trondheim. De tre ankom som foredragsholdere til et fellesmøte arrangert av Rotary og Forsvarsforeningen lokalt. Ole Myrbekk introduserte de tre for publikum.

Artikkelen fortsetter under bildet…

bok1_530

De tre forfatterne Karl H. Brox, Hermann Hansen og Knut Sivertsen.

I starten sa forfatterne at Der Führer hadde omfattende planer for byen Trondheim. Den tyske okkupasjonsmakten gjorde Trondheim til en «krigsbunker» og en av Europas best bevoktede og best forsvarte byer under annen verdenskrig. En ny planlagt by, Neu Drontheim skulle etter Hitlers planer bygges med utgangspunkt i Øysand ved Gaulosen.  Denne skulle ha plass til 250 000 tyske innbyggere. Disse skulle betjene Die Kriegsmarine, den tyske krigsmarines hovedbase i den nordlige del av Det tredje riket. Omsatt i norske kroner har forfatterne kommet til investerte beløp benyttet gjennom fem krigsår i Midt-Norge til en verdi av 15-20 mrd kroner, og det uten at drømmebyen til Hitler ble påbegynt.

Satset stort på Værnes flyplass
– Værnes som flyplass fikk etter at tyskerne forlot Lade flyplass stor betydning for det tyske felttoget i nord, den var nødvendig for å forsvare utskipning i Narvik og den var nødvendig for å ha luftstyrke mot allierte fly og skip. Derfor ble Værnes bygget ut av over 2000 sivile på relativt kort tid i løpet av april 1940. Et bilde av Terboven som holder takketale på Værnes ble vist.

Artikkelen fortsetter under bildet…

bok2_530

Namsos ble som kjent rammet av omfattende bombing etter at allierte styrker hadde inntatt Namsos, også bilder fra et bombet Steinkjer ble vist. Forfatterne, Karl H. Brox er tidligere journalist og forfatter av flere bøker med tema i hovedsak natur og krig. Hermann Hansen er journalist i Adresseavisen, forfatter og medforfatter av en rekke bøker, også om 2. verdenskrig. Knut Sivertsen er tidligere politioverbetjent, i dag rådgiver ved Norsk Rettsmuseum i Trondheim. De tre tok over 70 interesserte med på reisen i boken Bunkeren.

Boken byr på den hittil bredeste skildring av annen verdenskrig i Trondheim. Gjennom bilder og tekst forklarte forfatterne hva tyskerne ville med byen, hvordan de gikk frem for å nå sine mål, og hvordan trønderne forholdt seg, både gjennom samarbeid og motstand. De enorme Dora-dokkene for ubåter, og de mange antiluftskyts-stillinger ble kommentert. Boken på 382 sider er rikt illustrert, og mange av bildene har tidligere aldri vært publisert. Flere av de unike bildene er til dels tatt av tyske soldater til privat bruk, og dokumenterer både soldatenes hverdagsliv og konkrete krigshandlinger.

En viktig dokumentasjon om forholdene gjennom disse krigsårene i Trøndelag. Etter det drøyt to timer lange foredraget, ble boken utgitt på Communicatio forlag, signert av de tre forfatterne.