Av Dag Tangen Olsen

 

Kan NATO og de amerikanske styrkene risikere å bli skviset ut av Værnes? Noen frykter det. Forsvaret eier fortsatt grunnen, eller mer presist: det er Forsvarsbygg som disponerer området, og det er noe annet. Forsvarsbygg skal nemlig drive butikk.

Dermed kan ønsket fra Rema om en bit av tomten på Værnes kollidere med Forsvarets behov. Særlig Luftforsvarets behov.  Det er de som er ansvarlig for å ta imot de store amerikanske C-5 transportflyene. Dessuten krever helikoptre som US Marines bringer med seg, god plass og et egnet reparasjonsområde. Så her er det interessekonflikter.

I femten år har Avinor drevet Værnes flyplass, men området som skal ta imot de stor amerikanske C-5 transportflyene, er ikke holdt i hevd, mener flere i Luftforsvaret.

Avinor holder seg til reglene, men er det meningsfylt å sette opp et to meter høyt gjerde med piggtråd som deler flyplassen i to?  Det ble satt opp etter terroranslaget  11. september i USA, da sikkerheten på alle flyplasser verden rundt ble skjerpet. Her var Værnes intet unntak. Men er det meningsfylt å ha et eget gjerde mot en bevoktet, inngjerdet militærleir? Er det satt opp for å holde farlig militært personell på utsiden av den sivile flyplassen?

Værnes er bygget ut med infrastrukturmidler fra NATO, og det forplikter. Nå som norsk basepolitikk og hjelp utenfra igjen er kommet på dagsordenen, er det kanskje grunn til å se nærmere på disse forholdene.

Amerikanerne bringer med seg helikoptre og fly som opererer innenfor en integrert del av den amerikanske marinebrigaden.  Dette omfatter  store Sikorsky CH-53E Super Stallion, som tar 50 fullt utrustede soldater. Normalt dekkes disse av egne angrepshelikoptre, Cobra, som også var med denne gangen. Vi snakket med -amerikanerne, som innrømmet at det var en overgang fra flate North Carolina, der de er stasjonert. Derfor var de meget godt fornøyd med å trene i daler og i kupert terreng. Det å gjemme seg bak noen åser og så angripe er en del av taktikken. Det hadde de gjort i Afghanistan, men det var en stund siden. Så førstereisgutter var det ikke.

Da vi snakket med dem, hadde de vært en tur til Bardufoss og tilbake, en meget fin tur, som de sa. Men altså litt dårlig plass på Værnes. Men det var ikke amerikanernes påstand, for det norske Luftforsvaret hadde ryddet opp i forkant.