President Donald Trumps erklæring om å trekke tilbake amerikanske styrker fra Syria har skapt bestyrtelse både blant partifeller i USA og flere av landets allierte. Blant de som har advart er Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Også Norge har uttalt seg kritisk. Man mener det er overveiende sannsynlig at tilbaketrekningen vil føre til at IS bygger seg opp igjen i regionen. Flere hevder også at det er fare for at Tyrkias president Erdogan vil se sitt snitt til å angripe kurderne i den nordlige delen av Syria.
Tysklands utenriksminister, Heiko Maas, sier at president Trumps utspill er overraskende og at risikoen er stor for at avgjørelsen vil skade kampen mot IS. Også den franske forsvarsministeren Florence Parly er kritisk og peker på at selv om IS har mistet 90% av sitt territorium, kan man ikke underslå at IS fortsatt er på kartet. Det britiske utenriksdepartementet skriver i en pressemelding at IS utgjør en vesentlig trussel også uten territorium.
Til NRK sier Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide at det er viktig å fortsette kampen mot IS. Da president Trump twitret nyheten befant Søreide seg i Washington i samtaler med den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo. Etter samtalene sa hun at risikoen for at IS igjen kan få et sterkere fotfeste er til stede.
– Selv om mye av den territorielle kampen mot IS er vunnet, er det fortsatt mange lommer igjen med IS-krigere, sa Søreide.
Norge har siden august 2014 deltatt i den amerikanskledete operasjonen Inherent Resolve som har som formål å bekjempe IS i Irak og Syria.
Utspillet fra Trump har også skapt sterke reaksjoner i hans eget parti:
Den nåværende amerikanske forsvarsministeren, general Jim Mattis, som etter planen skal gå av i slutten av februar skriver i sitt avskjedsbrev som ble sendt president Trump denne uken at «Trump trenger en forsvarsminister som er mer enig med ham». Mattis har brukt store deler av uken på å forsøke å få presidenten til å omgjøre sitt vedtak om tilbaketrekning, et vedtak som bygger på en falsk forestilling om at IS er beseiret.
Mattis er svært populær blant USAs allierte og har vært regnet som en av dem som har hatt en positiv inflytelse på presidenten. I oppsigelsesbrevet understreket Mattis nødvendigheten av å samarbeide, i stedet for å motarbeide medlemmene i NATO.
Den republikanske senatoren Lindsay Graham mener tilbaketrekningen vil være en «stor seier for IS, Iran, Assad og Russland». Graham, som i 2015 pensjonerte seg fra flyvåpenet etter 33 år i tjeneste la til at valget om å trekke seg ut fra Syria vil ha «katastrofale konsekvenser» for USA, deres allierte og resten av verden.
Formannen i Senatets utenrikskomite Bob Corker, som også er republikaner, sa at han «aldri har opplevet at en så viktig avgjørelse er tatt uten at det er blitt kommunisert på forhånd. Det er en forferdelig ting å gjøre for vår nasjon, for våre allierte og ikke minst for den kurdiskledete militsen i Syria.
Amerikanske soldater har ved hjelp av SDF, som domineres av den kurdiske YPG-militsen på bakken i Nord-Syria, drevet IS ut av store områder. Det har den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sett på med svært ublide øyne. I forrige uke truet han med en ny militæroffensiv mot de USA-støttede kurderne. Med en tilbaketrekning av amerikanske soldater mener flere kommentatorer at faren for at Tyrkia vil angripe kurderne er ovenhengende.
Iran, Russland og det syriske regimets nærmeste allierte, gleder seg som ventet over en forestående amerikansk tilbaketrekning. Under sin årlige pressekonferanse denne måneden sa Russlands president Vladimir Putin, at han er enig med Trumps valg om tilbaketrekning og at beslutningen var «korrekt».
– Hvis USA velger å trekke seg ut har de gjort det rette, sa han.
Det russiske utenriksdepartementet karakteriserer Trumps valg som en historisk milepæl og mener det skaper «reelle muligheter for en politisk løsning».
Foto (Forsvaret): Norske soldater har siden 2014 deltatt i den amerikanskledete operasjonen Inherent Resolve.