Bombing har begrenset effekt. Vesten bør bygge en storallianse i kampen mot IS, skriver Bergens Tidende i en leder i dag.

Det er positivt at Tyrkia og USA er blitt enige om at amerikanerne kan bruke sin flybase i Incirlik på tyrkisk jord til å effektivisere krigføringen mot IS i Syria og Irak. Til nå har amerikanske bombefly måttet dra hele veien fra Persiabukta for å angripe terroristorganisasjonens posisjoner.

Aksjonene har likevel bare begrenset effekt, så lenge IS’ strategi går ut på å ramme mål på fremmed jord, skriver avisen. Bomben i den tyrkiske byen Suruc er et eksempel, drapene på turister i Tunisia en annen.

Slike aksjoner bidrar alltid til å skape stor frykt, og umiddelbare krav om at vestlige land reagerer raskt og effektivt. Bombing kan være nødvendig for å ødelegge infrastruktur og kommandolinjer, men det må også finnes en større, mer langsiktig plan for å bekjempe IS. Det er her diplomatiet må spille en rolle, heter det i lederen. Det er en illusjon at terrororganisasjoner kan utryddes utelukkende med kortvarig flybombing, skriver Bergens Tidende. Hvor galt den ideen kan føre frem, viser blitsen i Libya for fire år siden. Der var også Norge med på raske bomberaids inne i landet, under uklart mandat og enda mer uklart resultat.

Etter bombingen har Libya gått i oppløsing, og paradoksalt nok blitt et viktig rekrutterings- og treningsområde for IS. Slike feilgrep må ikke gjentas. Dessverre ser vi antydninger til samme strategi i Syria og Irak.

Den USA-ledede koalisjonen mot IS har så langt fløyet minst 5500 bombetokt i Irak og Syria. Ifølge amerikanerne har bombingen ødelagt stridsvogner, biler og mer enn 1800 kampstillinger. Men ekstremistgruppen er langt fra beseiret. Som kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høyskole sier til Aftenposten: -IS har vist seg tilpasningsdyktig. Den siste tiden har de hatt en del nederlag enkelte steder i Irak, men har rykket frem i Syria og andre deler av Irak.

Det er åpenbart behov for en større og bedre koordinert internasjonal strategi ifølge bergens Tidende. Storbritannias regjering har innsett dette, mener avisen og viser til statsminister David Cameron som denne uken drar til Indonesia og Malaysia for å holde samtaler med statsledere i et forsøk på å bygge en større koalisjon i kampen mot IS. Samtalene skjer samtidig med at Cameron vurderer å sende spesialstyrker til Libya, i frykt for at landet kan bli et av de store arnestedene for terrorisme i Nord-Afrika.

Før avreise uttalte Cameron at «IS vil bare bli beseiret dersom nasjonene går sammen mot en av de største truslene vår verden er utsatt for». Det er en viktig melding til både EU og Nato.

Det ekstreme sunnimuslimske IS skremmer ikke bare vettet av vestlige statsledere, nabostatene og deres borgere. Organisasjonens fremferd brutaliserer også konflikten mellom sunni- og sjia-islam i hele Midtøsten.

Syrias moderate sunni-naboer, som Tyrkia, bør derfor være naturlige partnere i en allianse mot IS. Atomavtalen mellom USA og Iran bør også brukes til å få iranerne med på en samlet innsats mot IS.

Uten russerne ser det heller ikke ut til å bli en løsning i Syria. Selv om forholdet mellom Vesten og Russland for tiden er på frysepunktet, må det samarbeides om kampen mot IS. Skal IS bekjempes, er det nødvendig med diplomati på ualminnelig høyt plan. Fortsetter IS sin nådeløse terror som i dag, vil det bli tvingende nødvendig, avslutter avisen.