Den danske regjeringen har innledet forhandlinger med USA om et nytt forsvarssamarbeid, opplyste den danske statministeren Mette Frederiksen på en pressekonferanse i går ettermiddag. Avtalen betyr at amerikanske soldater og materiell kan komme til å bli plassert i Danmark.

– Det er ikke helt på det rene hvordan avtalen kommer til å se ut, men det vil omfatte amerikanskje soldater på dansk jord. Vi er glad for at amerikanerne har foreslått å inngå et bilateralt samarbeid med Danmark, statsminister Mette Frederiksen.

Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov vil det i den kommende danske forsvarsavtalen med USA bli snakk om en «tilsvarende avtale» som den, USA er i ferd med å inngå med Norge.

Den danske avisen Politiken kaller avtalen en strategisk bombe i dansk politikk.

På pressemøtet la statsministeren vekt på at et mulig samarbeid ikke er avledet av den høyspente situasjonen i Ukraina, selv om det selvfølgelig er betydelig oppmerksomhet knyttet til den.

Forhandlingene mellom Danmark og USA skal gi amerikanerne bedre adgang til Europa. Vi har en interesse av at USA tar enda mer direkte del av vår sikkerhet, sier den danske forsvarsminister, Morten Bødskov.

Statsministeren undestreket på pressemøtet det nære forholdet mellom USA og Danmark.

– Danmark og USA har et særlig bånd. Og siden avslutningen av andre verdenskrig har USA vært vår nærmeste allierte, sa Frederiksen på pressekonferansen.

Den danske regkjeringen har gjort det klart overfor USA at det ikke blir aktuelt å oppbevare atomvåpen på dansk jord.

 

Bildet (Forsvaret): Amerikanske soldater fra U.S. Marines