Folketinget i Danmark sluttet tirsdag opp om regjeringens forslag om å sette inn kampfly i krigen mot IS i Syria og Irak.

Et bredt flertall i Folketinget vedtok tirsdag å øke Danmarks militære bidrag betraktelig i innsatsen mot IS i Irak og Syria, melder Berlingste Tidende.

– Den brutale og hensynsløse terrororganisasjonen Isil skal møte et kraftfullt svar fra omverdenen. Mørket skal bekjempes, sier statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Sammen med regjeringen stemte Sosialdemokratene, Dansk Folkeparti, Liberal Allianse, De Radikale og Konservative ja til forslaget om at bruke 300 millioner danske kroner til en økt militær innsats.

Danmark gjør klar til at sende i alt syv F-16-kampfly, et Hercules-transportfly og opp til 400 mann.

– Det er alltid en alvorlig beslutning å sende våre dyktige menn og kvinner på misjoner i verden. Soldatene fortjener vår største respekt. Deres profesjonelle, ukuelige innsats bidrar til å gjøre verden til et tryggere sted og tjener vårt land til ære, sier den danske statsministeren.

– Det har ikke vært en lett beslutning å sende danske soldater i krig, sa utenriksminister Kristian Jensen (V) fra talerstolen. – Men det er en nødvendig beslutning, legger han til.

– Takket være den globale koalisjonens innsats står vi i en situasjon, hvor Irak ikke er brutt sammen og hvor Isil er trengt tilbake. Og slik er det, fordi Danmark med mer end 65 koalisjonspartnere har tatt ansvar. Dette understreker at Isil skal bekæmpes militært, sier Kristian Jensen. Kampen bliver hverken enkel eller kortvarig, sier ministeren.

– Vi må tvert imot innstille oss på at den blir lang og kompleks. Derfor har også koalisjonen en bredspektret og flerårig strategi, sier han.

Motstanden mot å åpne for bombing også i Syria var imidlertid betydelig, noe avstemningen i Folketinget avdekket.

90 representanter stemte for regjeringens forslag, mens 19 stemte imot og 70 avsto fra å stemme.