Det første norske kampflyet av typen F-35 er snart klart for utrulling fra Lockheed Martin. Den høytidelige seremonien finner sted 22. september og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen være tilstede.

Først skal det første norske F-35 treningsflyet innom malehallen for å få tilført stealth coating.

Etter en to års produksjon er AM-1, det første av fire norske F-35A-treningsfly, om fire uker klart for utrulling på flightline på Fort Worth i Dallas før testflygning og godkjenning av Luftforsvaret, skriver Flynytt.

22. september vil både forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen være tilstede ved den høytidelige seremonien når kampflyet skal overleveres fra Lockheed Martin til Luftforsvaret. En Livestream vil starte 09.30 og seremonien pågår fra kl 10.00 til 10.45.

De fire første F-35 i norske farger vil være fast stasjonert ved 62. Fighter Squadron, en delt amerikansk og internasjonal skvadron som tilhører 56. Fighter Wing ved Luke Air Force Base (AFB) i Arizona.

19. august ble AM-1 flyttet fra fabrikken til malehallen ved flightline utenfor den 1,5 km lange produksjonshallen til Lockheed Martin på Fort Worth hvor det legges på såkalt stealth coating.

– Siste finish er i gang, og det er nå kun 27 dager til det første flyet ruller ut av fabrikken, noe som vil bli en historisk milepæl for Forsvaret, sier generalmajor og programdirektør Morten Klever i Kampflyprogrammet til Flynytt.

– Totalt er fire norske fly nå i produksjon i Lockheed Martins fabrikk i Texas, og to første flyene leveres innen utgangen av året som planlagt. Jeg kan derfor med glede bekrefte at anskaffelsen er i rute.

Klassen med de seks første norske kampflypilotene på F-35A starter utdanningen i mars neste år. Det første halvåret vil det være trening for instruktører.

Oberstløytnant Martin Thu TinTin Tesli er norsk skvadronsjef og Senior National Representative (SNR) ved Luke AFB, mens major Bjørn Tommy Eigeland er Partner Maintenance Lead med ansvar for å følge opp vedlikehold av de norske kampflyene.

Det amerikanske luftforsvarets skvadronen vil fungere som en internasjonal treningsskvadron for det 5. generasjons kampflyet med personell i første omgang fra USA, Norge og Italia. Etterhvert skal det utdannes piloter også fra Australia, Tyrkia, Storbritannia, Nederland, Japan, Israel, Sør-Korea og eventuelt Canada og Danmark, hvor F-35 er en av kandidatene i prosessene for å velge nye kampfly.

Etter overlevering og testflygning vil AM-1 og AM-2 i høst flys fra Fort Worth i Dallas til Luke AFB i Arizona I alt 48 5. generasjons kampfly skal stasjoneres i Norge, med en innfasing i perioden 2017-2025.

Etter planen skal F-35 overta de første oppgavene fra F-16-flåten fra 2019. F-16 skal utfases i perioden 2019-2020, men kilder Forsvaret antyder at F-16 mest sannsynlig vil operere samtidig med F-35 i ytterligere noen år.