Russlands krav på Nordpolen er ikke veldig overraskende, skriver Aftenpostens journalist Helene Skjeggstad i en kommentar. Det kommer et slag om Arktis, skriver hun.

De har tidligere levert et lignende krav på et område som både Danmark og Canada også kjemper om. Norge har ikke krevd områder ved selve Nordpolen, men vi fikk i 2009 FN-godkjent et krav som utvidet vår kontinentalsokkel med over 250.000 kvadratkilometer, skriver hun.

Les saken her: Russland gjør krav på Nordpolen

Det russiske kravet på Nordpolen blir først alvorlig når vi ser på Russlands politikk de siste årene, mener hun og viser til den «rappkjeftede og kontroversielle visestatsministeren Dmitrij Rogozin som helt tydelig viste at han ga blanke i at han sto på Norge og EUs sanksjonsliste da han tok et mellomstopp på Svalbard på vei til Nordpolen.

Ordene falt på Svalbard for under et halvt år siden: ”Vi er kommet til Arktis for alltid og vi skal gjøre det vårt.”  Rogozin er en rappkjeftet urokråke, og den gang var det vanskelig å si hvorvidt lederne i Kreml faktisk visste at han kom til å stoppe på Svalbard.

Likevel, mange bekker små gjør en stor å skriver journalisten. Og kravet om Nordpolen er bare den siste bekken som viser hvor viktig Arktisk er for Russland og president Vladimir Putin. For i tillegg til kravet og Rogozins merkverdige mellomstopp, er det opprettet en egen russisk Arktis-kommisjon med ansvar for å utforme den fremtidige politikken i nordområdene.

Putin har også trappet opp det militære nærværet i området, og det er ikke mange måneder siden den russiske nordflåten holdt en større militærøvelse i Nordishavet.

– Retorikken er også spisset. Det skal tas med en god dose skepsis, men forsvarsminister Sergej Sjojgu sier, ifølge Sputniknews – et talerør for Kreml, at Russland ikke kan utelukke bruk av militærmakt for å beskytte landets interesser i Arktis, skriver Skjeggstad.

– Området er viktig for flere land. Både sikkerhetspolitisk, men særlig også med tanke på hvor mye ressurser som kan befinne seg der. Der kan det ligge opp mot 30 prosent av verdens uoppdagede gassressurser, og 15 prosent av de uoppdagede oljeressursene.

La det ikke herske noen tvil: Arktis er svært viktig for Putin. Bare i år har det kommet en rekke varsler om nøyaktig hvor viktig. Det er på tide at vi vender blikket nordover. Det kommer et slag om Arktis. Det er bare et spørsmål om når og hvor dramatisk det blir.