Militærmakt, etterretning og økonomisk makt brukes åpent for å presse og underminere andre stater, på bekostning av diplomatiske og politiske løsninger, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i sin årstale i Oslo Militære Samfund mandag kveld.

Overfor NRK kommenterte han norske soldaters tilstedeværelse i Irak etter likvidasjonen av den iranske generalen, Qasem Soleimani i det amerikanske droneangrepet sist fredag.

– Pårørende i Norge har ikke grunn til å være ekstra bekymret foreløpig. De befinner seg i en leir, de er godt trent og godt utstyrt for å takle denne typen situasjoner, sa forsvarsministeren til NRK.

Norge har ca. 70 soldater i Irak som deltar i den internasjonale koalisjonen som er satt til å bekjempe IS. De kommer alle fra panserbataljonen på Setermoen i Indre Troms. Soldatene deltar sammen med flere hundre andre i NATO Mission Iraq (NMI) og Operation Inherent Resolve (OIR). NATO venter nå på svar fra Irakske myndigheter om Irak vil fortsette samarbeidet med koalisjonen mot IS.

Føyer seg inn i et mønster
I et intervju med VG i forkant av møtet i Oslo Militære Samfund, sa Bakke-Jensen at hendelsene i Midtøsten i helgen føyer seg inn i et mønster som har bygget seg opp i den siste tiden:

 – Det vi nå ser i Midtøsten, er et utslag av stadig mer rivalisering mellom stormaktene, sier han.

Tidligere på dagen inviterte generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg til et pressemøte etter hastemøtet i NATO, som i dag ble holdt på ambassadørnivå.

På pressekonferansen opplyste Stoltenberg at NATO har suspendert trening på Iraks jord.

Tar alle forholdsregler
– Vi tar alle forholdsregler for å forsvare våre folk i Irak. I alt vi foretar oss står sikkerheten til vårt persponell over alt annet og vi tar alle nødvnendige forholdsregler for å beskytte våre folk, sa Stoltenberg.

«Iran fremmer ustabilitet»
Det var spesielt to budskap Stoltenberg hadde å komme med etter møtet i NATO mandag. Det ene var at alle medlemmene av NATO mener at Iran er en aktør som fremmer ustabilitet i regionen. Det andre var at Iran nå ikke må foreta seg noe som gjør at spenningen øker. Det var også enighet blant de allierte om at Iran aldri måtte få lov til å utvikle atomvåpen.

Ifølge Stoltenberg har NATO og allierte i flere år vært bekymret for Irans aktiviteter i Midtøsten-regionen.

– Vi er samstemte i å fordømme støtten Iran gir til ulike terroristgrupper, sa han.

Stoltenberg ville imidlertid ikke kommentere likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani. – Å drepe Soleimani var USAs beslutning, var hans kommentar.

Mener Iran står bak
Bakgrunnen for likvidasjonen av den iranske generalen er at USA mener Soleimani og Iran står bak angrepet på den amerikanske ambassaden i Teheran og en rekke andre fientlige handlinger de siste månedene. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet er amerikanske styrker angrepet 11 ganger i løpet av noen få måneder.

Interessant NRK-dokumentar
NRK har lagt ut en dokumentar om den iranske generalen Qasem Soleimani som du kan se her.  Dokumentaren gir et innblikk i Irans militære aktiviteter gjennom en rekke år og Sleimanis rolle i dette..

Foto: Forsvaret