Finn fram et eldre kart og reflekter litt over hvor fort endringer skjer. Grenser og folkegrupper har blitt flyttet og flyttes fortsatt. Verdenshistorien har ikke tatt slutt i 2021, skriver generalsekretær Knut Helge Hamre i Norges Forsvarsforening i en melding til medlemmene på veteran- og frigjøringsdagen, 8.mai.

I brevet hyller han de kvinner og menn som har bidratt til å sikre freden og oppfordrer alle til å delta i feiringen 8. mai.

– Vi har levd i fred i Norge i 76 år. I dag, 8. mai, markerer og feirer vi frigjøringsdagen i respekt og ærbødighet overfor dem som kjempet i krigsårene 1940-45, og vi minnes dem som falt, enten de var i uniform eller ytte motstand på annet vis, skriver han.

– Siden 1945 har mange bidratt til å sikre freden ved å gjennomføre sin verneplikt. Over 100 000 av dem har har også bidratt til å sikre vår og andres fred gjennom sin deltakelse i internasjonale operasjoner – under ledelse av FN, EU eller NATO.

Generalsekretæren oppfordrer alle som har anledning til det å delta på en markering på veteran- og frigjøringsdagen. Norges Forsvarsforening markerer dagen en rekke steder i landet gjennom sine mange lokalforeninger.

– Hvis du ikke har anledning til å delta på et arrangement, ber jeg den enkelte om å heise verandaflagget og bruke et lite minutt til å minnes og takke dem som forsvarte Norge i krigsårene, og dem som har stått i en internasjonal operasjon, kanskje vært i fare og kjempet, eller falt, for at vi andre fortsatt kan leve i et godt og fredelig land, skriver Knut Helge Hamre.

Les hele brevet her.

Foto: Forsvaret