Generalløytnant Arne Bård Dalhaug har hatt vanskelig for å forstå hva Zelinskys «seiersplan» i virkeligheten går ut på. Nå skimter han konturene av innholdet. Men har han tro på at planen vil la seg realisere?

Arne Bård Dalhaug har fulgt krigen i Ukraina siden 2014. Den tidligere sjefen for Forsvarsstaben og generalløytnanten var sivil observatør for OSSE i de russisk-okkuperte områdene i Donbas-regionen i tre år, og har fra 2014 fulgt krigen i Ukraina tett.

I en artikkel Dagens Næringsliv skriver han at han har hatt problemer med å se og forstå hva «seiersplanen» til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skulle inneholde av tanker som ikke allerede er tenkt.

IKKE OPPGI TERRITORIUM
– Kyiv har vært tydelig på at det ikke er snakk om å oppgi internasjonalt anerkjent ukrainsk territorium, og det er heller ingen forslag om noen form for våpenhvile, i hvert fall ikke nå. Dette er velkjente standpunkter som har vært sentrale i mer enn to år. Heller ikke «Seiersplanen» skal erstatte Zelenskyjs «Tipunktsplan for fred», skriver Dalhaug.

Planen er nå at et nytt møte skal finne sted i november. Zelenskyj har signalisert at Russland er velkommen til å delta, men Russland har avvist at de vil komme.

HVA KAN VI FORVENTE?
Hva kan man så anta ligger i den «seiersplanen» Zelenskyj nå vil presentere, spør Dalhaug.

Realiteten er jo at hverken Ukraina eller Russland synes å kunne mønstre en offensiv kapasitet som gjør det mulig å begynne på en troverdig realisering av sine politiske målsettinger, dvs. for Ukraina å starte en større frigjøring av okkupert områder eller for Russland som et minimum å okkupere fullt ut de fire regionene i Ukraina som Moskva «annekterte» i september 2022, Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson.

Ut fra de signaler president Zelenskyj har gitt, kan planen derfor gå ut på at Vesten akselererer den militære støtten til Ukraina kraftig nå, slik at Russland finner det nødvendig å sette seg til forhandlingsbordet. Tanken kan med andre ord være å sette Russland i en situasjon der Putin står mellom valget å lide et kraftig militært nederlag, eller å forhandle seg ut av krigen – noe som etter all sannsynlighet må skje før Biden går av som president.

REALISTISK
Hvor realistisk er dette? Generalløytnanten og analytikeren Arne Bård Dalhaug har sine tvil. Oppfattelsen i Kreml er fortsatt at de kan vinne krigen. Russland tar allerede tap i størrelsesorden nærmere 1000 falne om dagen, og det synes ikke å være nok til å ryste Kreml. Putin og hans menn har ingen tro på at Vesten har det som skal til for å realisere en umiddelbar og ekstraordinær opptrapping av støtten til Ukraina.

– Det vil kreve en helt ekstraordinær oppskalering av støtten til Ukraina for å endre denne oppfatningen i Kreml. Zelenskyjs «seiersplan» eller ikke, ingenting tyder på at vi der, dessverre, konkluderer Dalhaug.

Bilde (NTB): Zelenskyj henvender seg til FNs generalforslamling 23. september 2024