Den tyske regjering konstaterer nå at den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble forgiftet med nervegiften Novitsjok.

Navalny ble fløyet fra Russland til Berlin for medisinsk behandling 22. august med symptomer på forgiftning. Den tyske forbundsregjeringen karakteriserer i en pressemelding funnet som oppsiktsvekkende, fordømmer angrepet på det sterkeste og oppfordrer den russiske regjeringen til å forklare seg om hendelsen.

Forbundsregeringen vil informere sine partnere i EU og NATO om resultatene av etterforskningen via sitt utenriksdepartement og ønsker i den sammenheng å diskutere en passende felles reaksjon. Forbundsregeringen vil også ta saken opp med Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Nervegiften Novitsjok var den samme type gift den russiske etterretningsoffiseren Sergej Skripal og hans datter Julia ble forgiftet med i England i 2018.

Navalnyj er en av Putins mest fremtredende kritikere. Han ble alvorlig syk på et fly for en uke siden, etter å ha fått i seg en kopp te på flyplassen i Tomsk i Sibir (se bilde).

Flyet måtte lande i byen Omsk, der han ble innlagt på sykehus. Legene der hevdet at det ikke var funnet spor av forgiftning i kroppen hans. 22. august ble han ble han fraktet med ambulansefly fra Omsk til Charité-sykehuset i Berlin for videre behandling.