Kinas stadig mer aggressive fremferd går i altfor stor grad under radaren i Norge. Stort sett er Kinas trussel overfor Taiwan i fokus, mens det i det lavere konfliktspekteret finnes en rekke scenarioer som kan vanskeliggjøre alle former for økonomisk samkvem med Folkerepublikken.
Det er generalløytnant og tidligere nestsjef i Forsvaret Arne Bård Dalhaug som skriver dette i en kronikk i Dagens Næringsliv.
Norske sikkerhetsmyndigheter beskriver Kina som en betydelig og bredspektret trussel, det sitter en norsk statsborger arrestert med anklager om spionasje til fordel for Beijing, og fra hytta i Tvedestrand har statsminister Støre lovet at vi i Norge ikke skal være naive når det gjelder Kina.
DET GLIPPER
Likevel glipper det, skriver Dalhaug:
– Selv om flere norske næringslivsledere har skjønt at politikk nok kommer til å påvirke særlig det internasjonale forretningslivet mye mer i årene fremover – og ikke minst viktigheten av å gjøre solide vurderinger av geopolitisk risiko – glipper det noen ganger. Som da Equinor ville slippe til fem kinesiske borerigger på norsk sokkel i september i fjor.
SKJERPING
Dalhaug mener det ikke helt har gått opp for Europa at forholdet til Kina vil måtte bli skjerpet i tiden som kommer. Og det enten man vil det eller ikke:
– Europas svake militære evne til alene å håndtere Russland gjør at også mulighetene til å føre en mer selvstendig Kina-politikk er ganske begrenset, skriver Dalhaug.
Alt tyder på en videre skjerping av USAs forhold til Kina – uansett hvem som blir amerikansk president.
– Men skulle Trump bli valgt, vil han rett og slett forlange europeisk lojalitet til USA. Dette er en kald realitet som ennå ikke har sunket inn i mange hovedsteder i Europa, skriver generalløytnanten videre.
AGGRESSIV OG NEDLATENDE
En ærlig beskrivelse vil være at Kina er ett av verdens mest totalitære diktaturer som grovt undertrykker store deler av egen befolkning og som i tillegg fører en aggressiv og nedlatende utenrikspolitikk overfor andre land.
Den fundamentale utfordringen med Kina er at det blir stadig vanskeligere å føre en handels- og utenrikspolitikk overfor Beijing som kan ansees for å være både moralsk og sikkerhetspolitisk akseptabel, skriver Arne Bård Dalhaug.
MENNESKERETTIGHETER
Dalhaug nevner også flere andre forhold som gjør det vanskelig å forholde seg til Kina, blant annet de omfattende brudd på menneskerettighetene og forsøket på å utslette lokale kulturer, særlig Tibet, Xinjiang og Indre Mongolia. Også Kinas støtte til russisk krigføring i Ukraina setter forholdet til Vesten ytterligere på spissen.
Også Norges utenrikspolitiske forhold til Kina må primært preges av den geopolitiske istiden vi lever i, dvs. ligge på samme linje som våre viktigste allierte.
– Tiden som utenrikspolitisk frittgående høns bør absolutt være forbi, konkluderer Dalhaug i sin kronikk.
—
Bildet (NTB): Oktober 2018: Kong Harald og dronning Sonja ble tatt imot av Kinas president Xi Jinping og førstedamen Peng Liyuan under den offisielle velkomstseremonien utenfor Folkets store hall i Beijing.