For to år siden la Riksrevisjonen frem en undersøkelse av informasjonssystemene i Forsvaret. Her ble det oppdaget alvorlige sikkerhetsmangler. Nå bekrefter Riksrevisjonen at situasjonen er bedret, men fortsatt alvorlig.
Undersøkelsen avdekket mangler både på samvirke og sikkerhet. I rapporten konkluderte Riksrevisjonen blant annet med at mangler i samvirket mellom Forsvarets informasjonssystemer kan påvirke operativ evne. Videre at Forsvarets evne til å oppdage og håndtere digitale angrep var begrenset i situasjoner med et økt trusselnivå. Det ble samtidig påpekt at Forsvaret bruker informasjonssystemer som ikke tilfredsstiller sikkerhetslovens krav til skjerming av informasjon.
Riksrevisjonen har nå fulgt opp undersøkelsen, og selv om Forsvaret har satt i gang en rekke tiltak, er situasjonen fortsatt alvorlig, ifølge en melding fra Rilksrevisjonen. Forsvaret har blant annet et betydelig antall systemer som ikke er sikkerhetsgodkjent. I stor grad dreier dette seg om eldre systemer som på sikt må skiftes ut.
– I tillegg ser vi at det er ulike oppfatninger mellom Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forsvaret om hva som er et forsvarlig sikkerhetsnivå etter sikkerhetsloven. Der må det komme en avklaring, og vi registrerer at det er satt i gang en prosess for det, sier Schjøtt-Pedersen.
Med bakgrunn i tidligere konseptvalgutredninger har regjeringen besluttet å igangsette tre forprosjekter for en gjennomgripende digitalisering av Forsvaret. Forsvarssjefen har fått i oppdrag å gjennomføre forprosjektene i 2025. Les mer om dette her.
—
Illustrasjonsfoto: Forsvaret