Regjeringen har valgt å gi 400 millioner kroner til innkjøp av våpen til Ukraina. Innkjøpet vil skje gjennom våpenfondet som administreres av Storbritannia. Dette kommer i tillegg til de våpen Norge allerede har gitt og som statsminister Støre i dag kunne bekrefte er kommet frem til de ukrainske styrkene.

Regjeringen er i den senere tid blitt kritisert for å være på etterskudd med våpenstøtte til Ukraina. Nå legger regjeringen 400 millioner kroner i potten, i tillegg til tidligere donasjoner i form av våpen fra Forsvaret. Beslutningen har bred oppslutning i befolkningen og blant våre folkevalgte på Stortinget.

I et innlegg fra Stortingets talerstol i dag sa statsminister Jonas Gahr Støre at Russland må avslutte ødeleggelsene i Ukraina og trekke sine styrker tilbake.

– Vi skal gjøre alt som står i vår makt for at grove krigsforbrytelser, drap på sivile, voldtekt og seksualisert vold blir etterforsket og dokumentert slik at de skyldige en gang kan straffes, sa han.

Statsministeren var klar på at det ikke er nok å håpe på fred:

– Samtidig som vi holder liv i håp om fred, skal vi hjelpe ukrainerne med å forsvare seg selv så lenge denne krigen pågår, sa Støre.

Han presiserte videre at det å forsvare seg mot angrep er i tråd med folkeretten. Han sa også at det å hjelpe dem som forsvarer seg ikke bare er tillatt, men at vi også har et ansvar.

– Derfor støtter vi initiativ for forhandlinger, samtidig som vi donerer våpen til Ukrainas selvforsvar, sa statsminister Støre.

Støre kunne også opplyse at de våpnene vi allerede har gitt til Ukraina er kommet frem og levert til de ukrainske styrkene.

Les også: Norge bidrar i våpenfond til Ukraina, men med hvor mye?