Norges Forsvarsforening ønsker alle sine medlemmer og andre forsvarsvenner en fin feiring i dag 8. mai. Det er i dag 70 år siden Norge slapp fri fra den tyske okkupasjonsmakts jerngrep. I dag feirer vi frigjøringen i 1945. «Det er viktig å minnes krigene, men la oss også minnes at freden – den er den viktigste», sier Peder Arne Kaasin, som er styreleder i en av våre lokale foreninger.

Kaasin er ikke alene. Han deler sitt synspunkt med tillitsmenn og medlemmer i Norges Forsvarsforenings lokale foreninger over hele landet.

– I 2015 har det vært sammenhengende fred i Norge i 70 år. Vi oppfordrer derfor alle forsvarsvenner til aktivt å delta i de lokale minnemarkeringer i år, sier Kaasin. 

– Det er viktig å minnes krigene, men la oss minnes at freden – den er den viktigste! Vi bør ikke og må ikke, ta freden som noen selvfølgelighet.

– Når vi i vår forening har hovedfokus på forsvarssaken – er det for at vi vet at et sterkt forsvar, skal avverge at nye kriger bryter ut, sier Kaasin som er styreleder i Øst-Telemarken Forsvarsforening.

– Fred er fravær av krig! Dette bør vi spesielt ha i tankene på vår nasjonaldag, 17. mai når den kommer.  I år har vi hatt 70 år med fred og frihet i Norge, dette bør vi både feire og tenke over, sier han.

Over hele landet gjennomføres det i dag arrangementer for å for å minnes frigjøringen i 1945 – og ikke minst  for å hedre alle de kvinner og menn som kjempet for at Norge skulle bli et fritt land.

Gjennom denne reportasjen i Dagbladet i dag kan du forsøke å sette deg inn i den glede og den befrielse nordmenn følte da Norge ble fritt i 1945.

Riksarkivet markerer også frigjøringsdagen med å legge ut unike bilder fra frigjøringen av Finnmark.