Ukrainas president Volodomyr Zelenskij, betraktet som en politisk lettvekter og et enkelt mål for Putin, fremstår nå som en legitim øverstkommanderende for et land i krig.

Iført en grønn skjorte og flisjakke med militært tilsnitt ser han rett inn i kameraet og sier «I kveld vil fienden benytte seg av alle midler for å bryte ned vår motstand».

De fleste ukrainere trodde utvilsomt, at han ville flykte ut av landet. Men Zelenskij ble, og det er et forbløffende vendepunkt.

Vi har oversatt en artikkel forfattet av den danske sjefredaktøren i Weekenavisen i Danmark, Martin Krasnik, som skriver at Zelenskij svarer på vår tids største spørsmål:

Volodomyr Zelenskij, den ukrainske komikeren produserte i mange år både russiske og ukrainske tv-programmer. I årene rundt 2010 laget han serien «Folkets tjener» med ham selv som en anonym gymnasielærer, som får et raserianfall over de elendige ansettelsesforholdene. En elev filmer opptrinnet, som går viralt. Han blir utrolig populær og velges som president mot sin vilje. En ukrainsk utgave af «Velkommen, Mr. Chance», den godmodige gartneren som blir president.

I 2019 utførte Zelenskij det samme i virkeligheten. Han stilte opp som anti-politiker – uten konkrete forslag til styring av landet og uten partiprogram, hvilket hans velgere var glade for: To demokratiske revolusjoners politiske helter hadde ikke levert varene, og så ble Zelenskij president.

I de følgende år gikk det dårlig – og med å håndtere corona-krisen. Hadde manuskriptet utfoldet seg normalt, ville han ha tapt neste valg, kanskje til lettelse for ham selv.

Men se nå. I siste uke sluttet Volodomyr Zelenskij med å spille politiker. Da Russland invaderte Ukraina torsdag morgen, trodde de fleste ukrainere utvilsomt, at han ville flykte ut av landet. Slik er det jo, og de færreste ville fortenke ham i det.

Men Zelenskij ble, og det er et forbløffende vendepunkt.

Den betyr, at Ukraina ikke får en eksilregjering eller overgangsfigur som forhandler og forhandler, men en leder, som slåss til døden for sitt land. Hvordan kan ukrainerne så selv gjøre noe annet? Vladimir Putin møter i Zelenskij en av verdenshistoriens største martyrer – eller sin overmann.

Og allverdens demokratier har fått et svar på det spørsmålet vi med beklagende miner har diskutert i årevis: Hva er demokratiet verd? Hva vil vi gi for å forsvare våre prinsipper? Hva skal der til før vi vil gi avkall på det vi tar for gitt?

Volodomyr Zelenskij svarer, og ingen kan si sig fri fra å bli dypt påvirket; politikere som nå skal beslutte sanksjoner og våpenleveranser og treffe langtrekkende beslutninger om forsvar og samarbeidet i NATO, alminnelige mennesker overalt, som gjennom mange år har følt at troen på demokratiets styrke blir svekket.

Zelenskij snakker til alle. Jeg tror, han endrer historien.

Dette er et nyhetsbrev fra Norges Forsvarsforening:
Meld deg inn i foreningen her. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Norges forsvarsforening arbeider for å bidra til at Norges trygghet, frihet, demokrati, uavhengighet og fred ivaretas på en forsvarlig måte gjennom et godt militært forsvar, troverdige allianser, en god samfunnssikkerhet og en god sivil beredskap.