Norge angrer nå bittert på at man solgte den strategisk viktige undervannsbasen Olavsvern ikke langt fra den russiske grensen, nå når Putin har begynt å vise muskler i regionen, skriver Newsweek. Nå er undervannsbasen leid ut til russiske farkoster som etter sigende skal brukes til forskning. «Vår militære og sivile beredskap er svekket», sier president Anne-Margrete Bollmann i Norges Forsvarsforening i en kommentar til magasinet.

For bare seks år siden, da norske politikere ikke lenger trodde Russland utgjorde noen trussel, mente de det var på tide å selge den topphemmelige basen Olavsvern. Basen, som er hugget inn i fjellet, har vært utstyrt med det mest avanserte elektroniske utstyret som finnes, skriver Newsweek.

Salget av basen tok lang tid og til slutt averterte regjeringen basen på finn.no. Man reklamerte med at dette var en «unik eiendom» med et samlet areal på 948.900 kvadratmeter. Opprinnelig skulle man ha 105 millioner kroner for basen, men til slutt ble den solgt for 38,1 millioner til forretningsmannen Gunnar Wilhelmsen. Til norske militære tjenestemenns store engstelse leies nå basen videre ut til en flåte av russiske forskningsfartøy, heter det i artikkelen i Newsweek.

– Vår militære og sivile beredskap er blitt alvorlig svekket», sier presidenten i Norges Forsvarsforening, Anne-Margrete Bollmann til magasinet, og fortsetter:

– En rekke norske militære anlegg er blitt stengt, vi har redusert våre militære kapasiteter og vi har glemt våre beredskapsplaner. Olavsvern er et godt eksempel på et anlegg som er gått tapt, og hvor man i ettertid har forstått at det ikke har vært noen god beslutning å selge unna. Bollman mener at Norges økende strategisk betydning krever en permanent militær tilstedeværelse i regionen, som representerer Natos nordflanke.

Og hun er ikke alene om å fremheve regionens viktige strategiske betydning og betydningen av å vise vaktsomhet, skriver Newsweek. Krisen i Ukraina krever dette. Newsweek minner også om at Norges forsvarsminister, Ine Eriksen Søreide i et avisintervju nylig uttrykte at vi trenger et NATO som forstår den strategiske betydninge av våre nordlige områder.

Newsweek minner også om at Putin for noen dager siden, nærmere bestemt 16. mars, økte den russiske nordflåtens beredskap opp til full kampberedskap, og at dette tydeligvis var ment som et svar på øvelse Joint Viking som nylig ble avholdt i Finnmark.

Et av de nyankomne skipene til Olavsvern er Akademik Nemchinov, som tilhører Sevmorneftegeofizika, en russisk geofysikk selskap som spesialiserer seg på seismiske målinger på dypt og grunt vann.

Seismiske undersøkelser er et viktig forskningsområde internasjonalt og det er ikke uvanlig at seismiske forskningsfartøy dokker i andre land. Men Sevmorneftegeofizika er ikke akkurat et hvilket som helst selskap, skriver Newsweek. Selskapet har kunder som Gazprom og en rekke andre bedrifter, som helt eller delvis er eid av Kreml.

– Russiske forskningsfartøy er en del av den russiske regjeringens sjømakt, sier Göran Frisk, en pensjonert svensk kommandør til magasinet Newsweek.

– Den russiske marines viktigste oppgave er å sørge for at landets atomubåter kan bevege seg fritt på verdenshavene. Dette er ingen spøk, fortsetter Frisk, som finner det helt uforståelig at den norske regjeringen kunne gjøre en slik tabbe.

Les artikkelen i Newsweek her.