Natos generalsekretær Jens Stoltenberg vil ha klarhet i hva som kan ha skjedd etter at Danmark angivelig skal ha hjulpet USA med å overvåke allierte. Hendelsen skriver seg fra noen år tilbake, men saken har igjen fått aktualitet etter at Danmarks Radio nå har avslørt innholdet i en hemmelig intern undersøkelse om saken. Allierte sender nå høflige protester.
Det var Danmarks Radio (DR) som i helgen skrev at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA skal ha fått tilgang via danske internettkabler til å innhente store mengder data fra allierte land i Europa.
ANONYME KILDER
Ifølge DR skal det ha dreid seg om spionasje på politikere i Norge, Sverige, Tyskland og Frankrike. Opplysningene stammer fra anonyme kilder.
– Nasjonene som er innblandet i saken, er Nato-allierte, og vi må få alle fakta på bordet for å finne ut hva som faktisk skjedde, sier Stoltenberg til DR.
Stoltenberg sier videre at tilliten innad i Nato fortsatt er sterk.
– Danmark er en veldig verdifull og viktig Nato-alliert, og Danmark bidrar betydelig til Nato-samarbeidet. Det er jeg helt sikker på kommer til å fortsette, sier generalsekretæren.
KREVER SVAR
Frankrike, Tyskland og Sverige har alle krevd svar fra Danmark og USA om anklagene, og statsminister Erna Solberg (H) har bekreftet at norske myndigheter har kontaktet Danmark om saken.
I en kommentar i Aftenposten skriver Harald Stanghelle at det siden den kalde krigens slutt med ujevne mellomrom er blitt avslørt at USA har spionert på sine allierte. Og nesten alltid har det dreid seg om spionasje mot politiske eller økonomiske mål, skriver han.
– Det er noe rituelt over reaksjonene når slik spionasje avsløres. Noen land velger å forbigå det i talende taushet. Andre protesterer, men bastante analyser om at dette kommer til ødelegge forholdet til USA, slår aldri til, ifølge Stanghelle.
IKKE KAMPFLYANSKAFFELSEN
I artikkelen skrev Stanghelle opprinnelig at spionasjen hadde til hensikt å komme på innsiden av prosessen rundt den norske regjeringens valg av kampfly for Luftforsvaret. Avisen har imidlertid trukket denne uttalelsen tilbake, ettersom det ikke er grunnlag for å slå fast at dette har vært hensikten med spionasjevirksomheten.
Det kan spekuleres mye i hva NSA har vært ute etter av informasjon. Det er det imidlertid vanskelig å ha noen mening om, ettersom det dreier seg om innhenting av store mengder data fra internettlinjer, som senere analyseres.
I en kommentar til NRK sier Solberg at USA ikke har noen grunn til å spionere på Norge.
UAKSEPTABELT
– Det er uakseptabelt hvis land som har tett alliert samarbeid, skal føle behov for å spionere på hverandre eller innhente opplysninger om dem, sier statsministeren.
IKKE SYSTEMATISK
Danmarks statsminister Mette Frederiksen sa onsdag at det ikke har pågått systematisk overvåking av allierte, og at hun ikke tror at Danmarks forhold til for eksempel Tyskland og Frankrike har tatt skade. USA lovet tirsdag å svare på alle spørsmål.