«Hva gjør jeg hvis det blir krig», er et spørsmål mange stiller seg. Norges Forsvarsforening merker en økende interesse for spørsmål knyttet til sikkerhet og beredskap. Oppslutningen om foreningens møter rundt omkring i landet er økende.

For noen dager siden inviterte Valdres Forsvarsforening og Nord-Aurdal kommune innbyggerne i Valdres til «beredskapskveld» med representanter fra Storting, statsforvalter, kommuner, Sivilforsvaret og andre med ansvar for beredskap i området.

Ordfører Marit Hougsrud i Sør-Aurdal er også regionrådsleder. Som leder måtte hun takle både stormen i november 2021 og «Hans» sommeren 2023:

– Når du er uten strøm og vatn i et par dager, så går det greit, men når det nærmer seg en uke, så blir det mer krevende. Da må en ta tak i maten som er i fryseboksen, bære vann og det blir kaldt i november. Så var det den usikkerheten med ikke å kunne ringe. Det var det mange som kjente på, sier Hougsrud om stormen i 2021.

Ifølge avisa Valdres sier hun at det var da beredskap ble et tema henne og hennes kolleger. Om vi har aggregater nok til institusjonene våre? Har folk flest sikret seg ved egenberedskap? Hvordan skal vi kommunisere med befolkningen vår når vi ikke har strøm eller telefon. Hva er egentlig Telenor sitt samfunnsansvar?

IKKE BARE FLOM
Men flom er ikke bare det som bekymrer innbyggerne i Valdres.

Både stortingsrepresentant Marit Knutsdatter Strand fra Senterpartiet og presidenten i Norges Forsvarsforening, Arne Bård Dalhaug er for tiden opptatt av krigen i Ukraina og hva vårt forhold til USA betyr for Norge.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug, har både erfaring som nestsjef i Forsvaret og som tidligere leder for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Ukraina.

– I etterkrigstiden har vi vært vant til å tenke at uansett hva som skjer, så dukker USA opp for å hjelpe. Det kan være i Europa eller det kan være i Asia. Dette er et bilde i endring. Å ta det for gitt, er strøket. Totalbildet av trygghet er endret, sa Dalhaug på møtet i Valdres.

Det er ikke bare i Valdres man er opptatt av sikkerhet og beredskap.

BLIR DET KRIG?
Ifølge en undersøkelse foretatt av Opinion samfunnsmonitor tror 16 prosent av befolkningen at det blir krig i løpet av fem år, mens det bare er 53 prosent som mener det er usannsynlig. Resten svarer verken eller, eller «vet ikke».

– Når det daglig skjer dramatiske ting på den internasjonale arena, er det ikke rart at folk engster seg. Mye av den tryggheten som har ligget fast i mange år er ikke der lenger, vi rystes og lar oss påvirke, frustrere og forarge, sier generalsekretær Knut Helge Hamre i Forsvarsforeningen.

MER SIVIL BEREDSKAP
Hamre mener undersøkelsen viser at folk flest skjønner at det er alvor og at det må vi være glad for. Men han er ikke like fornøyd med den sivile beredskapen:

– Den nylig fremlagte meldingen for å styrke den sivile beredskapen viste dessverre ikke den samme viljen til å styrke den sivile beredskapen. Vi får håpe undersøkelsen får politikere og myndigheter til å ruste opp også på dette området. Det er alvor, og det haster. – For eksempel er det svært viktig å styrke luftvernet av større byer og viktig sivil infrastruktur, sier Hamre.

Hamre håper de mange møtene forsvarsforeningene arrangerer rundt om i landet kan stimulere lokale og sentrale myndigheter til å styrke den sivile beredskapen.

I avisen Lindesnes forteller Brynjulf Bakklund i Sivilforsvaret at han får stadig flere henvendelser om beredskap og tilfluktsrom. Flere ønsker å orientere seg om hvor de bør dra hvis det som for bare få år siden var helt utenkelig, skulle skje.

FOLK SIKRER SEG
At publikum tar de tidene vi lever i alvorlig, er interessen for å sikre seg beredskapsprodukter et eksempel på. I en artikkel forteller VG at salgsøkningen på vanndunker hos Clas Ohlson har økt med 700 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Jeg synes det er interessant å få litt bakgrunnsinformasjon om den situasjonen vi har i dag, sa Svein Juul Bjørgo i en reportasje på NRK etter møtet i Valdres.

Det var også hensikten med beredskapsmøtet i Valdres:

– Slike møter viktige fordi vi har et egenberedskapsbehov som gjelder enten det er flom eller strømbrudd, eller hva det måtte være – uansett krise. Og det er det vi ønsker skal ut til befolkningen vår.

– Målet med møtet har vært at vi vil gi informasjon til alle innbyggerne i Valdres. Et sekundært mål er å berolige innbyggerne slik at de ikke får den angsten som kanskje mange har i disse tider, sier lederen for Valdres Forsvarsforening, Per Kristen Skaran til NRK.