Spørsmålet har fått aktualitet nå når statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Kina og forsvarsminister Bjørn Arild Gram drar på reise til Sør-Korea, Japan og Australia.
Neste måned besøker forsvarsminister Bjørn Arild Gram Sør-Korea, Japan og Australia. Besøkene er kommet til, dels fordi Norges sikkerhet i økende grad påvirkes av utviklingen i Asia, dels fordi disse landene blir stadig viktigere for norsk forsvarsindustri.
Norge har nylig kjøpt nytt artilleri fra Sør-Korea, og Japan anskaffer norske missiler. Australia har kjøpt luftvern og missiler fra Norge, noe som har ført til at Kongsberg har etablert et nytt vedlikeholds- og produksjonsanlegg i Adelaide, som forsvarsministeren vil være med på å åpne under sitt besøk i Australia.
MISSILFABRIKK
Australske myndigheter investerer nå seks milliarder kroner for å bygge en missilfabrikk for produksjon av NSM og JSM i byen Newcastle ved Sydney for å styrke sin selvforsyning og leveransesikkerhet på forsvarsområdet. Missilfabrikken vil være den første som åpner utenfor Norge.
Sjømålsmissilene som skal bygges i Australia er også hovedvåpenet for det norske Sjøforsvarets fregatter og kystkorvetter, og er nå valgt av 13 andre land, inkludert Australia. JSM er så langt valgt av Norge, Japan og US Air Force.
I sommer åpnet Kongsberg Defence & Aerospace en ny fabrikk i Kongsberg. Den nye fabrikken vil totalt telle 1200 ansatte og får to nye produksjonslinjer.
– At Norge har plassert seg så langt frem i en periode hvor innovasjon stoppet opp andre steder, det gjør at Norge gir et viktig bidrag til global sikkerhet, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram under et møte arrangert av Institutt for forsvarsstudier og Forsvarets høgskole nylig.
IKKE BARE KOMMERSIELT
– Norges bidrag er ikke bare av kommersiell betydning, den fyller også et kritisk gap i vestlige allierte lands evne til avskrekking, og gjennom økt norsk produksjonskapasitet og leveransesikkerhet, bidrar Norge til betydelig industriell motstandsdyktighet, sa Gram videre.
Nærmere 80 prosent av den norske forsvarsindustriens omsetning kommer fra internasjonale kunder. Tradisjonelt har det vært slik at det først og fremst har vært de store og mellomstore virksomhetene som har økt omsetningen som i stor grad skjer gjennom støtte og engasjement fra det offentlige.
STØRE TIL KINA
Forsvarsminister Gram er ikke den eneste som reiser til Asia, i september reiser også statsminister Jonas Gahr Støre til Kina hvor han etter planen vil møte den kinesiske presidenten Xi Jinping.
– Jeg ser fram til å reise til Kina. Norge skal ha samarbeid og politisk kontakt med Kina på områder som er viktige for norske interesser. Vi skal også samarbeide i viktige globale spørsmål, som klima og det grønne skiftet, sier statsministeren til NTB.
Statsministeren skal også møte norsk og kinesisk næringsliv i de to storbyene og en mindre næringslivsdelegasjon blir med på reisen.
Det knytter seg i den forbindelse endel spenning til Norges håndtering av sitt forhold til Kina, med på den ene side sikkerhetssituasjonen i Asia, på den annen side krigen i Ukraina og USA og Natos forhold til Kina.
– Norge har mye handel med Kina. Landet er Norges tredje største handelspartner etter EU og USA. Norge importerer mye fra Kina, og landet er også et viktig marked for flere norske næringer og bedrifter. Det er med på å skape arbeidsplasser her hjemme i Norge, sier Støre.
HVORDAN HÅNDTERE KINA?
På møtet med forsvarsministeren, arrangert av Institutt for forsvarsstudier, var nettopp forholdet til de asiatiske landene et tema. En av aktørene, professor Ulf Sverdrup ved Bedriftsøkonomisk institutt, uttrykte det slik:
– Det er mange måter å tenke «hvordan skal vi håndtere Kina», som både Japan, Korea og ikke minst Australia har tenkt nøye igjennom. Og vi har å lære i å håndtere utfordringer i forholdet mellom sikkerhet, økonomi, investeringer og teknologi.
Sverdrup mente Norge ikke er kommet langt på området, og at vi ikke er i nærheten av hvordan for eksempel EU tenker om dette.
– Hovedmelodien fra den norske regjering er vel at man ønsker å føre en Kinapolitikk som ligger nærmere en nordisk, enn for eksempel en amerikansk linje, sa Sverdrup, som mente det var svært viktig at Norge nettopp tenker nøye gjennom forholdet mellom sikkerhet, økonomi, investeringer og teknologi.
—
Foto (NTB): Statsminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram i anlegget til Forsvarets Operative Hovedkvarter på Reitan utenfor Bodø, 20.06.24. Bildet er tatt like før en pressekonferanse i forbindelse med at Finland og Sverige nylig har blitt med i NATO.