Kongsberg Defence & Aerospace AS har inngått den andre kontrakten med Japan for levering av Joint Strike Missile (JSM) til deres F-35A jagerfly, skriver Kongsberg i en pressemelding. Kontrakten har en totalverdi på 820 MNOK.

JSM er et femtegenerasjons luft-til-overflate-missil spesielt utviklet for å dekke opp for F-35 sin rolle i antioverflatekrigføring og mot landmål. JSM passer i bomberommet til F-35A slik at missilet kan lastes uten at det går utover flyets lavsignatur.

JSM har i tillegg gode egenskaper mot høyt prioriterte sjø- og landmål med god egenbeskyttelse fra lange avstander.

– Alle medlemslandene i F-35 programmet fortsetter å vise stor interesse for JSM, og KONGSBERG er veldig stolte over å være valgt av Japan for å levere JSM til deres F-35A jagerfly. Vårt forhold til Japan har nå blitt enda sterkere med denne andre oppfølgingskontrakten, sier Eirik Lie, President Kongsberg Defence & Aerospace AS.

Japan har lenge hatt ambisjoner om å kjøpe inn nye langtrekkende våpen til sine F-35-fly, blant andre norske JSM. I 2019, ble det inngått en rammekontrakt med Kongsberg, som raskt ble fulgt opp med en bestilling til en verdi av 450 millioner kroner.

Japan blir den største F-35-brukeren utenfor USA og kommer etter hvert til å ha totalt 147 fly fordelt på to versjoner av flytypen.