Russlands parlament har vedtatt en lov som hindrer «ekstremister» i å stille til valg. Det antas at den vil tas i bruk mot Aleksej Navalnyj og hans allierte. Loven ble i dag godkjent av det russiske Føderasjonsrådet, som er overhuset i nasjonalforsamlingen, skriver NTB. Samtidig erklærer russlands president Vladimir Putin at han er er villig til å diskutere «en rekke rettighetsspørsmål» med USAs president Joe Biden når de to møtes i Genève i juni.

Alt som gjenstår før den nye ekstremistloven settes i kraft er en signatur fra president presidenten. Loven forbyr tilhengere eller medlemmer av «ekstremistiske bevegelser» og «terrorbevegelser» i å delta i alle valg i Russland i en femårsperiode. Dette er en betegnelse Putin tidligere har brukt om Navalnyjs organisasjon.

En domstol i Moskva skal neste uke avgjøre om de offisielt skal klassifisere Navalnyjs antikorrupsjonsstiftelse som ekstremistisk. Loven vil ikke bare påvirke Navalnyj og de mest profilerte medlemmene og aktivistene i nettverket hans, men også potensielt flere tusen russere som støttet arbeidet deres gjennom donasjoner.

Opposisjonen beskylder de regjeringsvennlige partiene i Dumaen for å vedta loven for å sikre seg permanent makt. Neste stortingsvalg er i september.

MENNESKERETTIGHETER
Russlands president Vladimir Putin er villig til å diskutere «en rekke rettighetsspørsmål» med USAs president Joe Biden når de to møtes i Genève i juni.

Og det inkluderer «den dårlige behandlingen» av dem som står bak stormingen av Capitol-bygningen i januar, sier Kreml mandag.

Dette kommer som et svar på Bidens uttalelse søndag, der han sa han ville utfordre Putin på menneskerettighetene når de to møtes i Genève.

Utenriksminister Sergei Lavrov fortalte pressen mandag at Russland ikke vil vike unna å diskutere noen spørsmål på toppmøtet, og at Putin kan ta opp temaet om stormingen 6. januar til støtte for Bidens forgjenger Donald Trump.

– Vi vil selvsagt være klare til å diskutere alt, inkludert problemer som finnes i USA, sa Lavrov til reportere. Han la til at Russland overvåket «undertrykkelsen» av dem som sto bak opprøret 6. januar.

Lavrov sier Russland ønsker å snakke om å «beskytte rettighetene til opposisjonen» i USA. Toppmøtet mellom de to skjer på et tidspunkt da spenningen mellom USA og Russland er høyere enn på mange år.

Forgiftningen av Aleksej Navalnyj, situasjonen i Ukraina og nå sist Hviterussland som tvang et fly med en dissident til å lande i Minsk, har også bidratt til å forsure forholdet.

(©NTB/Norges Forsvarsforening)