En omfattende undersøkelse fra Nettavisen, NRK og Gjengangeren avslører at det norske forsvarets Fellesoperative VHF-kjede – et sambandssystem som fortsatt er i bruk av Sjøforsvaret – i flere år ble utviklet med bistand fra russere.
Programvaren ble levert av selskapet Vissim i Horten, som helt frem til 2020 hadde en utviklingsavdeling i St. Petersburg. Først i 2022, etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina, ble avdelingen avviklet.
SKARP KRITIKK
Avsløringene har skapt sterke reaksjoner i både presse, fagmiljø og forsvarspolitiske kretser. Systemet omtales som en potensiell sikkerhetstrussel, og det rettes skarp kritikk mot Forsvarets håndtering av både anskaffelsen og den etterfølgende sikkerhetsvurderingen.
– Dette er ikke bare en ripe i lakken. Det er en full kollaps i systemene som skal beskytte landet. Det som skulle beskytte Norge mot fremmede makter, kan ha gjort oss mer sårbare. Nå må noen stilles til ansvar, skriver Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum.
Fellesoperativ VHF-kjede er et kommunikasjonssystem som benyttes til intern kommunikasjon mellom norske marinefartøy, og til koordinering av militære og sivile maritime enheter i fredstid og krise. Systemet har blitt definert som ugradert, men flere eksperter mener dette ikke er en holdbar klassifisering.
MANGELFULL
– Mange små ugraderte komponenter kan i sum utgjøre et gradert system. Vurderingen av helheten har åpenbart vært mangelfull. Det er alvorlig, sier orlogskaptein Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen. Han understreker at enhver leverandør med innsyn i programvare eller teknisk design burde vært sikkerhetsklarert – også i tilfeller der systemet i seg selv ikke er formelt gradert.
Ifølge NSM har Vissim aldri hatt leverandørklarering. Det var heller ikke et krav fra Forsvaret. I stedet ble det inngått en enklere sikkerhetsavtale mellom Vissim og Forsvaret på midten av 2000-tallet.
LEVERANDØRKLARERING
– Dersom Forsvaret hadde krevd leverandørklarering, ville Vissim måtte opplyse om sin eierstruktur og eventuelle forhold som kunne true nasjonale sikkerhetsinteresser, sier advokat Charlotte Hafstad i Ræder Bingtil Nettavisen.
Kommunikasjonssjef Hanne Stine Kind i Cyberforsvaret bekrefter overfor Nettavisen at det ikke ble stilt krav om klarering fordi dette «verken var lovpålagt eller nødvendig» på det tidspunktet.
KRITISK INFRASTRUKTUR
Riksrevisjonen har i flere rapporter kritisert Forsvarets håndtering av sikkerhetskritisk infrastruktur. I februar 2025 uttalte revisjonen at situasjonen fortsatt er alvorlig, selv etter flere års forbedringsarbeid.
– Funnene samsvarer med våre egne erfaringer. Men det er viktig å understreke at Forsvaret løser sine oppgaver daglig, uttalte daværende forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) da første rapport ble lagt frem.
Riksrevisjonen har ikke ønsket å kommentere direkte om Fellesoperativ VHF-kjede omfattes av kritikken, men dokumentasjonen tyder på at praksis knyttet til klassifisering og sikkerhetsrutiner har hatt alvorlige mangler.
BØR ERSTATTES
Forsvarseksperter mener situasjonen er så alvorlig at VHF-kjeden bør tas ut av operativ bruk snarest.
– Dette er et system vi ikke lenger kan stole på. Det bør ikke brukes til kommunikasjon i fred, krise eller krig. Det bør erstattes, sier Strømmen.
Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen sier det er dramatisk dersom Forsvarsmateriell (FMA) visste at russere var involvert i utviklingen uten å reagere.
– Da har man ikke gjort jobben sin. Det undergraver sikkerheten. Risikoen burde vært åpenbar, særlig etter 2014.
VILLE IKKE SKJEDD I DAG
Professor Kåre Dahl Martinsen ved Forsvarets høgskole peker på at sikkerhetsbevisstheten var en helt annen før Russlands fullskalainvasjon i Ukraina:
– Det ville ikke ha skjedd i dag. Nå er bevisstheten om sikkerhetsrisiko mye høyere. Vi er utsatt for daglige cyberangrep, og det krever årvåkenhet i alle ledd.
Vissim har ikke hatt kontrakt med Forsvaret siden 2019, da en rammeavtale om vedlikehold av VHF-kjeden ble avsluttet. Kommunikasjonssjef Kind i Cyberforsvaret skriver at dette skjedde etter «risiko- og verdivurderinger». Selskapet vil ikke utdype detaljene i beslutningen.
Vissim trappet ned virksomheten i Russland etter 2014 og avviklet utviklingsavdelingen i St. Petersburg i 2023:
– Vi så at situasjonen tilspisset seg, og det ble umulig å fortsette etter 2022. Men vi har aldri brutt noen lover, og vi leverte i tråd med kravene som ble stilt den gang, sier han.
—
Foto: Forsvaret