Støtten til Ukraina er en av hovedsakene på NATOs utenriksministermøte i Brussel. I dag fyller NATO 75 år. Siden opprettelsen 4. april 1949 har alliansen vokst fra 12 til 32 medlemmer som alle har som oppgave å holde hverandre trygge.
Utenriksministrene i NATO møtes i Brussel disse dager for å markere alliansens 75-årsjubileum og forberede toppmøtet som skal holdes i Washington i juli. Dette er også det første møtet med Sverige som fullverdig medlem.
Under pressekonferansen i anledning møtet kunne generalsekretær Jens Stoltenberg bekrefte at de allierte var blitt enig om å gå videre når det gjelder å koordinere støtten til Ukraina i tiden fremover. Hvilken form støtten vil få, vil ifølge Stoltenberg bli gjenstand for diskusjon frem mot toppmøtet i Washington.
Stoltenbergs ønske er at Nato skal få en mer markant koordinerende rolle, slik at Ukraina-støtten blir mindre avhengig av mindre og kortsiktige tilbud og erstattes med mer langvarige Nato-forpliktelser.
Et langsiktig fond vil også være en klar advarsel til Russland. Tanken er at Moskva må forstå at de ikke kan nå sine mål på slagmarken. – De kan ikke vente på at vi gir opp, sier Stoltenberg.
– Det er ulike måter å skape et mer robust rammeverk for støtten på. Vi har ikke tatt noen endelige beslutninger om formatet som skal etableres i denne sammenheng. Det vi er enige om er å starte planleggingen, sa Stoltenberg.
Det er en kjent sak at enkelte NATO-land stiller seg skeptisk til en sterkere koordinering fra NATOs side. Håpet er imidlertid at det kan oppnås enighet på møtet i Washington.
På pressekonferansen kunne generalsekretæren opplyse at man har vært i dialog med Ukraina om dette. Stoltenberg kunne bekrefte at det både er snakk om støtte i form av militær bistand, opplæring av ukrainske styrker og finansiering.
– Ukrainerne går ikke tom for mot, de går tom for ammunisjon. Vi må øke nå for å sikre at vår støtte er bygget for å vare, sa Stoltenberg på pressekonferansen.
På spørsmål om Ukraina allerede nå kan motta en form for invitasjon fra Nato, som i tilfellet med EU, der Ukraina er et kandidatland, svarte Stoltenberg at samtlige allierte er enig om at Ukraina kommer til å bli medlem av Nato.
Han viste til beslutningen på toppmøtet i Vilnius i fjor, der man ble enig om å unngå en totrinnsprosess for ukrainsk medlemskap, men at så snart Ukraina blir invitert, vil medlemskapet kunne realiseres like etter.
Stoltenbergs pressekonferanse kan du se her.
—
Foto: NATO