I takt med at flere russiske krigsskip seiler nærmere Norge, skal Sjøforsvaret oppbemanne sine krigsfartøyer og komme i stridsmodus, skriver Aftenposten. Det betyr at norske marinesoldater skal kunne være kampklare i løpet av få timers varsel.

 

I dag har Sjøforsvaret kun mannskap til halvparten av krigsfartøyene, men flere besetninger bygges nå opp for fregatter, ubåter og MTP-våpen, bekrefter generalinspektøren for Sjøforsvaret, kontreadmiral Lars Saunes.

– Å være klar til konflikt er vår nye normalsituasjon. Vi skal kunne slåss mot en statlig aktør, en som er likeverdig. Vi skal ikke bare drive med piratjakt og maritime sikkerhetsoperasjoner, slik vi har gjort i en periode, sier Saunes til Aftenposten.
Han bekrefter at det er høyere russisk aktivitet i nærheten av norskekysten enn tidligere, men sier han ikke er bekymret for at det kan bli en konflikt mellom Norge og Russland.

– Det vi gjør er en ren forebygging. En demonstrasjon. Norge er klar til å forsvare sine rettigheter, sier Saunes. Ifølge Aftenposten tar den russiske nordflåten stadig mer plass langs norskekysten. Russerne har angivelig mangedoblet antall soldater og laget nye baser i Arktis.

Les hele artikkelen i Aftensposten her.