I den årlige proposisjonen om investeringer i Forsvaret legger regjeringen opp til en utvidelse av opprustnings- og moderniseringsprosjekter for om lag 17 milliarder kroner. Det går fram av den årlige proposisjonen «Investeringer i Forsvaret» som ble behandlet i statsråd i dag.
Forsvarsminister Tore O. Sandvik opplyser at dette er i tråd med ambisjonene i langtidsplanen som ble lagt fram i fjor. Samlet sett så er dette viktige investeringer i vår felles sikkerhet og trygghet, sier han.
Regjeringen foreslår å starte opp nye prosjekter for rundt 7 milliarder kroner, og å utvide pågående prosjekter for nærmere 10 milliarder.
ARTILLERI TIL FINNMARKSBRIGADEN
Regjeringen vil kjøpe 24 nye artilleriskyts av typen K9 som skal brukes til å bygge opp en artilleribataljon i den planlagte Finnmarksbrigaden. Fra før har Norge gått til anskaffelse av 28 K9-vogner og 14 K10-ammunisjonskjøretøy fra sør-koreanske Hanwha Land Systems.
Artilleriskytset K9 består av et pansret kjøretøy med en 155 mm kanon som kan skyte ut granater til avstander på over 40 kilometer. Prosjektet har en kostnadsramme på 5,6 milliarder kroner.
Tilleggsanskaffelsen gjennomføres ved å utløse en opsjon i kontrakten med produsenten.
– Anskaffelsen av ytterligere artilleriskyts vil bidra til å styrke Hærens ildkraft betraktelig. Det vil også markere et viktig skritt på veien mot å utvikle Finnmark landforsvar til en stående Finnmarksbrigade, slik langtidsplanen legger opp til, sier forsvarsminister Sandvik.
UNDERSJØISKE MINER
I 2023 vedtok Stortinget opprettelsen av et prosjekt for å anskaffe en fremtidig maritim minemottiltakskapabilitet (MMCM) til Sjøforsvaret basert på modulære, ubemannede og autonome systemer.
Disse systemene skal brukes til å oppdage og uskadeliggjøre miner og sprenglegemer under vann. De vil etter planen erstatte dagens minerydderkapasitet, som i hovedsak består av mineryddefartøy.
Som følge av utviklingen i den sikkerhetspolitiske situasjonen har Forsvarets behov for maritim mineryddingskapasitet økt enda mer de siste årene. Derfor foreslår regjeringen å utvide prosjektet med 3,9 milliarder kroner.
– Vi er nødt til å sørge for at Forsvaret har ressursene de trenger for å finne og uskadeliggjøre miner eller andre sprengladninger under vann. Det vil bidra til at våre egne fartøy og allierte kan seile trygt og fritt i norske farvann. I tillegg kan det bidra til å sikre kritisk undervannsinfrastruktur, sier statsråd Sandvik.
Med regjeringens foreslåtte økning vil den totale kostnadsrammen for prosjektet være på 8,7 milliarder kroner totalt inkludert merverdiavgift, usikkerhetsavsetning og gjennomføringskostnader.
BEFALSKVARTER PÅ ØRLAND
Det er behov for flere befalskvarter på Ørland, som følge av at flystasjonen videreutvikles som hovedbase for Luftforsvaret. Arbeiderpartiregjeringen vil bygge 250 nye boenheter på Ørland.
Byggeprosjektet har en kostnadsramme på 713 millioner kroner og skal etter planen gjennomføres i løpet av perioden 2025 – 2029.
– Bygg og anlegg i forsvarssektoren har vært nedprioritert over alt for mange år. Det har ført til at forsvarsansatte flere steder har hatt for dårlige bo- og arbeidsforhold, også på Ørland. Arbeiderpartiregjeringen er opptatt av at ansatte i Forsvaret skal bo godt. Skal vi klare å rekruttere nok personell til Forsvaret i årene framover så må vi ta igjen dagens vedlikeholdsetterslep, men vi må også bygge nytt for å utvide boligkapasiteten, sier Sandvik.
—
Foto (Forsvaret): Artilleribataljonen markerte i 2020 mottaket av de fire første artillerikanonene av typen K9. Regjeringen foreslår nå å kjøpe 24 nye i forbindelse med oppbyggingen av en artilleribataljon i den planlagte Finnmarksbrigaden.