Generalløytnant Robert Mood er tildelt Fritt Ords Pris 2016 for sin tydelige stemme i debatter om Forsvarets samfunnsrolle.

– Det er en stor ære å bli anerkjent på denne måten. Den frie og åpne debatt er noe av det aller viktigste vi har. Den må vi verne om – og dyrke, sier Mood i en kommentar.

Generalløytnant Mood er for tiden sjef for Militærmisjonen i Brussel (MMB) og norsk militær representant for Militærkomiteen i Nato. Han har opp gjennom en lang karriere i Forsvaret engasjert seg synlig i mang​e ulike debatter om Forsvarets rolle.

– Jeg vil først og fremst gratulere Robert Mood med prisen. Generalløytnant Mood er en svært dyktig offiser, som gjennom hele sin karriere har delt sine refleksjoner med offentligheten på en konstruktiv måte, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i en kommentar.

– Det som kjennetegner Moods deltakelse i det offentlige ordskiftet er solid faglig kunnskap og mot til å dele egne meninger på en ryddig måte, tilføyer Bruun-Hanssen.

Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse og utdelingen finner sted tirsdag 10. mai i Operaen i Oslo.

Hvem: Generalløytnant Robert Mood (56)
Jobb: Sjef for Militærmisjonen i Brussel (MMB). Startet juni 2014. Har jobben til 31. juli 2016.

​Tidligere karriere: En lang og variert tjeneste i Hæren, alt fra kompanisjef i Brigade Nord til sjef i Telemark bataljon hjemme og i Kosovo. Generalinspektør for Hæren fra 2005 til 2009. Siden har han vært sjef for FN-misjonen UNTSO i Midtøsten og ledet FNs observatørstyrke i Syria i 2012. Han har også vært veteraninspektør i Forsvaret.​