– Den sikkerhetspolitiske situasjonen er mer usikker og farlig enn på flere tiår. Kritisk infrastruktur ødelegges i Ukraina og saboteres i Europa. Vi har ikke tid til å vente med å integrere næringslivet i både den nasjonale og nordiske beredskapsstrukturen for å bygge motstandskraft.

Det var VP myndighetskontakt sikkerhet i Telenor, Eirik Øwre Thorshaug som sa dette på årets Sårbarhetskonferanse, arrangert av Norges Forsvarsforening og Norsk TotalforsvarsForum.

Thorshaug tok til orde for å involvere næringslivet i større grad i arbeidet med sikkerhet i Norge og i Norden. Han mente utfordringen var at de nordiske landene hver for seg er for små.

SAMLE KREFTER
– Vi trenger å samle krefter og bygge større miljøer i Norden, sa Thorshaug og pekte på at også Norden, med sine 25 millioner innbyggere, er en liten region i den globale verdikjeden av utstyr, programvare og tjenester.

Mangel på kritisk kompetanse er en utfordring som ikke bare treffer forsvarssektoren, men også de viktigste beredskapsaktørene i sivil sektor og i næringslivet, sa Thorshaug som også pekte på den økende mangelen på personell som kan sikkerhetsklareres.

SPILLER IKKE SAMMEN
– Problemet forsterkes ytterligere ved at sikkerhetslovene i de nordiske landene ikke spiller sammen, noe som hindrer en effektiv samhandel, sa Thorshaug.

– Vårt viktigste budskap til norske myndigheter er å integrere de mest sentrale næringslivsaktørene i Kriserådet på fast basis.

Det gjelder i spesielt virksomheter i nøkkelsektorer som er avgjørende for at Norge oppfyller artikkel 3 i NATO-pakten og som er med på å sikre leveranser av varer og tjenester i den øvre del av krisespekteret.

– Skal vi lykkes så trengs det partnerskap. Vi må øve og trene mer, på realistiske scenarioer på tvers av sektorer, sa Thorshaug.

Fikk du ikke med deg Sårbarhetskonferansen i år, kan du se og høre hele konferansen her (se program under):

Sammensatte trusler – hvordan påvirkes befolkningen?
00:00:00 – Velkommen, ved Knut Helge Hamre, Generalsekretær Norges Forsvarsforening
00:02:44 – Cecilie Daae, Direktør: Desinformasjon og påvirkning – nasjonal motstandsdyktighet
00:33:34 – Gunhild Haagensen Gjørv, Professor: Sammensatte trusler
00:54:31 – Eirik Øwre Thorshaug & Rolf R Hauge, Telenor: Digital sikkerhet 2024, om kunstig intelligens
01:18:10 – Paneldebatt, moderator: Vivi Ringnes Berrefjord, leder Cyberprogrammet, Institutt for Forsvarsstudier
02:00:35 – Hanne G. Garder, daglig leder, Norsk TotalforsvarsForum (intro del 2 av programmet)
02:00:35 – Nils Kalstad, Direktør NTNU Samfunnssikkerhet: Påvirkning. Hvem, hvorfor og hvordan?
02:23:44 – Paul M. H. Buvarp, seniorforsker Forsvarets Forskningsinstitutt: “Skogen brenner”
02:42:54 – Jostein Ihlebæk, Utviklingssjef, Aftenposten: Redaktørstyrte medier viktigere enn noen gang?
03:08:35 – Alexander Rønningsdalen Flataa, oberstløytnant: Mental robusthet
03:33:40 – Stian Eisenträger, redaktør Faktisk.no: Refleksjoner i en ustabil tid
04:00:38 – Avslutning

Bildet: I en undersøkelse gjennomført på vegne av Telenor i august svarer 6 av 10 at de er mer bekymret i dag – enn for bare ett år siden – for at kritiske samfunnstjenester skal bli slått ut ved cyberangrep eller sabotasje.