Det var allerede oppnådd en avtale mellom alliansepartnerne i NATO da president Donald Trump ankom NATOs toppmøte i sommer. Det skriver The New York Times i dag. Sentrale amerikanske tjenestemenn med sikkerhetsrådgiver John R. Bolton i spissen, presset på for å få til en avtale på forhånd, for å unngå en gjentakelse av den situasjon som oppsto da president Donald Trump trakk USAs støtte til slutterklæringen til G7-møtet i Canada tidligere i sommer.
Normalt foregår det relativt intense forhandlinger om detaljer helt frem til avtalen foreligger. Denne gangen sørget amerikanske embetsmenn for at representantene for de allierte kom frem til en avtale før president Trump ankom Brussel. Ifølge The New York Times klarte Trump nesten å underminere møtet 11. juli ved å komme med vage trusler om at USA kunne gå sin egen vei hvis ikke de allierte gikk med på hans krav om å bevilge mer penger til forsvar. Etter møtet stilte han også spørsmålstegn ved et av de viktigste prinsippene i NATO, nemlig gjensidigheten, om at et angrep på et NATO-land betraktes som et angrep på alle.
Kommunikeet som ble vedtatt var kritisk for alliansen og innebærer at Pentagon kan gjennomføre viktige initiativer for å forbedre forsvaret mot Russland. Den pensjonerte firestjernes admiralen James G. Stavridis, tidligere SACEUR og sjef for den allierte kommandoen i Europa, kommenterte det slik: Presidentens sikkerhetsrådgivere gjorde en god jobb med å sikre et vellykket resultat, men det er uheldig at presidentens personlige karakter skaper friksjon i en allianse som har bestått tidens tann.
Blant de viktigste resultatene fra NATO-møtet var avtalen om å bygge opp det europeiske forsvaret og å avgi 30 mekaniserte bataljoner, 30 luftskvadroner og 30 kampskip til NATO, alle klar til bruk i 30 dager eller mindre, innen 2020. En plan som før NATO-møtet ble karakterisert som ambisiøs.
Det ble også utarbeidet en avtale som skal sikre at medlemslandenes styrker skal kunne bevege seg raskt gjennom alliansens territorium over hele Europa for å kunne reagere raskt på en eventuell russisk aggresjon.
Også den nye Nord-Atlantiske kommandoen, med hovedsete i Norfolk, der også Norge vil spille en vesentlig rolle, ble vedtatt på møtet.