Det store spørsmålet nå, etter at støvet legger seg etter NATO-møtet i Washington, er om NATO nå foretar seg noe som kan endre persepsjonene i Kreml, noe som gjør at Putin tenker at denne krigen kommer Russland ikke til å vinne? Det er dessverre ikke noe JA til dette spørsmålet, ifølge tidligere nestleder i Forsvaret, generalløytnant Arne Bård Dalhaug.
I en artikkel på Den norske Atlanterhavskomites nettsider oppsummerer den erfarne offiseren toppmøtet i Washington, der alliansen blant annet feiret sitt 75-års jubileum. Det har knyttet seg tror spenning til møtet, men dessverre har oppmerksomheten konsentrert seg litt for mye om president Bidens alder, helse og mulighet til å vinne valget, enn hvordan Vesten kan endre krigen i Russlands disfavør.
MÅ STOPPES
Det er spesielt to ting som må skje. For det første må effekten av de russiske missilangrepene reduseres kraftig. For det andre må den «krypende» russiske fremgangen på bakken stoppes, og deretter reverseres.
Ukraina vil få flere luftvernsystemer og avansert artilleriammunisjon, flere Abrahams stridsvogner og Bradley stormpanservogner, og andre ting som det er et akutt behov for, skriver generalløytnanten.
– Likevel – strategien med bare å skyte ned russiske enkeltmissiler kommer ikke til å snu tidevannet, fremholder han videre.
Dalhaug er kritisk til den manglende forutsigbarheten når det gjelder finansiering av krigen og at man ikke kan se at det kommer en skikkelig umiddelbar militær styrking av Ukraina som en konsekvens av møtet i Washington.
UKRAINSK MEDLEMSKAP
Teoretisk er det riktignok en «bro» til ukrainsk fremtidig medlemskap i NATO, men alle vet jo at det kreves konsensus av alle medlemmer for at det skal skje. Det eksistere dags dato heller ingen paragraf V-garanti i de bilaterale avtalene som er inngått med flere land.
KUNNE GJORT LANGT MER
Konklusjonen fra møtet er at NATO kunne gjort langt mer. Ukraina kunne fått en observatørrolle i Det nordatlantiske råd, Tyskland kunne ha blitt presset til å levere kraftfulle TAURUS-missiler og en rekke andre tiltak som viller gjort Putin langt mer ukomfortabel enn han er i dag.
Det nylige angrepet på barnesykehuset i Kyiv ble ikke besvart på noen som helst måte. Det er et dårlig tegn at ikke alliansen synes å bli kraftig lei av den storstilte folkerettsstridige krigen og de stadig nye groteske krigsforbrytelsene, avslutter generalløytnanten.