Mange av verdens øyne rettes mot Stavanger i oktober når delegasjoner fra 53 land ankommer Nato-toppmøtet, skriver Stavanger Aftenblad. På den foreløpige agendaen står blant annet utviklingen av forsvarsalliansen og sikkerhetspolitiske problemstillinger knyttet til Russland-Ukraina-krisen, nordområdene, Midtøsten, terror og ekstremisme.

Gjestelisten er ikke bekreftet, men Stortinget, som er vertskapet, venter deltakelse fra Natos generalsekretær Jens Stoltenberg samt et kobbel av norske og internasjonale sikkerhetspolitiske eksperter og representanter fra myndighetsnivået i Norge.

Statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H) ventes å delta. Det gjør også delegasjoner fra 53 land med status som Natoland (28), assosierte medlemmer (17) og observatører (8).

Politiet har vært i møter med Stavanger Forum når politiet, Stortinget og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal håndtere et omfattende sikkerhetsopplegg. Nato rykker inn allerede 4. oktober for å bygge om deler av andre etasje i konferansesenteret til Stavanger Forum.

Øyvind Halleraker (H) leder Stortingets delegasjon til parlamentarikerforsamlingene som avvikles to ganger årlig. De folkevalgte kan vedta uttalelser, påvirke Natos politikk og forankre dette og pengebruken i hjemlandene.

– Det er stas at dette skal skje i Norge og Stavanger i et viktig år for Nato med mange viktige saker på dagsorden innen forsvars- og sikkerhetspolitikk, sier han. Halleraker uttrykte norsk støtte til Ukraina under vårsesjonen i Vilnius i mai/juni. Etter det har konflikten eskalert. En ukrainsk delegasjon ventes til Stavanger.

– Baltikum-landene frykter for sin selvstendighet og er klare på at dette må tas på alvor. Selvfølgelig fordømmer vi Russland, men det er et spenn innenfor Nato om hvor aggressive vi skal være, ikke bare hva militærmakt angår, men også retorisk, sier han.

– Som regel diskuteres alle gjeldende konfliktområder. I dagens sikkerhetspolitiske bilde er tusenkronerspørsmålet hva som blir dagsordenen i Stavanger, sier Halleraker til avisen.

Han tror også Den islamske staten (IS), nordområdene, forpliktelser til Nato-budsjett og oppfølging av Wales-toppmøtet i september blir sentrale temaer i Stavanger.

Halleraker håper å oppnå en felles forståelse av at hver nasjon oppfyller forpliktelser fra vedtakene på Natotoppmøtet i Wales, samt størst mulig enighet om viktige strategiske saker og spørsmål.