De siste 17 dagene har 36.000 personer deltatt i en av de største NATO-øvelsene siden Den kalde krigen. Øvelsene har to hovedfunksjoner. Det ene er å øve og bli bedre. Det andre er å vise styrke og samhold.

NATO har brukt det siste året på å bygge opp evnen til å mobilisere et betydelig antall tropper i løpet av kort tid. Flere stilte spørsmål ved alliansens kapasitet til å forsvare sine egne medlemsland etter Russlands annektering av Krim og krigen i Øst-Ukraina. Øvelsen Trident Juncture, som avsluttes i dag, er en viktig test av den nye strategien.

– Øvelsen Trident Juncture er designet for å imponere og ment å skulle synes internasjonalt, sier Lukasz Kulesa, forskningsdirektør i tenketanken European Leadership Network til Aftenposten.

Han tror mange i løpet av det siste tiåret har fått en følelse av at NATO er svekket.

– Medlemmenes forsvarsbudsjetter er blitt kuttet samtidig som vi har sett bilder av hundrevis av russiske stridsvogner og store mengder personell i trening. En av ideene bak denne øvelsen er å vise at også NATO har tenner. Alliansen sender en klar melding til resten av verden, sier Kulesa.

– Enhver mulig motstander skal forstå at et angrep på ett NATO-land er et angrep på alle og helt nytteløst, sier Jens Stoltenberg til Aftenposten.

Å vise styrke gjennom øvelser er en sentral del av NATOs strategi. De siste 17 dagene har 36.000 personer deltatt i en av de største NATO-øvelsene siden Den kalde krigen. Torsdag fikk NATO-sjefen se portugisiske og polske styrker borde et skip og topptrente britiske marinesoldater gå i land og ta kontroll over en strand.

Øvelsen ble varslet i lang tid i forveien, og observatører fra mange land, også fra Russland, deltar. Dette er den riktige måten å gjøre det på.

Nylig frigitte dokumenter fra amerikansk etterretning viser hvor galt det kan gå når kommunikasjonen er dårlig. NATO-øvelsen Able Archer ble gjennomført i 1983 og inneholdt blant annet trening på opptakten til atomkrig.

Etterretningsrapporten slår fast at russerne trolig trodde at øvelsen var et dekke for et USA-ledet overraskelsesangrep med atomvåpen mot Sovjetunionen. Derfor satte de i gang forberedelser på krig. Vesten visste tilsynelatende ingenting om paranoiaen i Moskva, ifølge Washington Post.

– Vi er heldigvis i en helt annen situasjon i dag når det kommer til spenningsnivå og bruk av atomvåpen i øvelser, men det understreker viktigheten av forutsigbarhet og utveksling av informasjon på begge sider, sier Kulsea.

Overfor Aftenposten sier kilder i NATO at de er mest bekymret for at russerne vil bruke øvelsen i sin propaganda og som et påskudd for militær opptrapping.