Forsvaret har inngått en intensjonsavtale om å utstyre Norges nye kampfly med amerikansk, presisjonsstyrt ammunisjon. Dette vil gjøre det allerede potente femtegenerasjons kampflyet enda mer potent.

I en pressemelding bekrefter det amerikanske selskapet Raytheon Missiles & Defense at man nå er i ferd med å tilrettelegge for det som fra norske side er kalt presisjonsstyrt ammunisjon, eller «StormBreaker smart weapons», som er den betegnelsen den amerikanske produsentens gir våpenet.

Det er foreløpig ikke bestemt hvor mange enheter Norge kommer til å kjøpe av systemet.

UNDER VANSKELIGE VÆRFORHOLD
Våpenet har fått navnet «StormBreaker» fordi det har en spesiell evne til å søke og finne definerte mål under dårlige værforhold, røyk eller støv.

En demontrasjon av «StormBreaker» finner du her på YouTube. Og her.

ANTALL ENHETER AVGJØRES SENERE
Stormbreaker er spesielt designet for en «plasseffektiv» plassering i F-35s bomberom. Et F-35-fly kan ha fire «StormBreakere» i hvert våpenrom inne i flyet, men kan også plasseres under vingene på utsiden av flyet.

Reyton arbeider nå med å kunne integrere våpenet på alle tre varianter av F-35. Ifølge selskapet skal arbeidet med integrering i A- og B-modellene være avsluttet tidlig i 2023, mens integreringen på C-modellen skal være klar senere samme år.

Les mer om programmet for norsk anskaffelse av F-35 her.

SAMARBEIDER ALLEREDE
Den norske Kongsberggruppen har fra før et utstrakt samarbeid med Reyton. Kongsberggruppens luftvernsystem NASAMS produseres og selges gjennom et samarbeid med det amerikanske forsvarskonsernet.

I oktober i fjor gikk Forsvarsmateriell til bestilling av det norskutviklede kryssermissilet Joint Strike Missile (JSM) fra Kongsberg Defence & Aerospace, en kontrakt til en verdi av nesten fire milliarder kroner, som er blant Forsvarets aller største våpenkjøp.

JSM kan bæres internt i våpenrommet på F-35A/C og er beregnet til bruk mot sjø- og bakkemål. De første av disse kryssermissilene skal leveres i 2023.