I dag møttes omtrent 50 land for å diskutere militære donasjoner til Ukraina. På møtet gjorde den amerikanske forsvarsministeren, Lloyd Austin det klart at det ikke er tid for å redusere bidragene til landet. Vi må grave dypere, sa Austin. Men det er fortsatt uklart om Tyskland og USA vil sende stridsvogner til Ukraina.

Det president Volodymyr Zelenskyj mest ønsker seg er tyske stridsvogner av typen Leopard 2. Til VG sier Krigsskolens ekspert på landkrig, Palle Ystebø at stridsvogner vil kunne sette Ukraina i stand til en større offensiv.

TAKTISK SAMVIRKE
– De har fått stormpanservogner og andre pansrede kjøretøy, og har mye artilleri. Stridsvogner er den siste brikken som mangler, sier Ydstebø til VG. Han legger til at stridsvogner trengs for å sette sammen det fagmilitære kaller et taktisk samvirkesystem, som er nødvendig for å iverksette enn større bakkeoffensiv og gjøre det mulig for Ukraina å gjenerobre okkuperte områder.

TYSKLAND HOLDER TILBAKE
Tyskland holder imidlertid tilbake når det gjelder å levere det Ukraina aller mest ønsker seg av stridsvogner. I stedet kan Polen sikre slike leveranser. Ifølge Reuters sa Polens viseutenriksminister på møtet i dag at landet var klar til å vurdere å sende stridsvogner av typen Leopard 2 til tross for at Tyskland er imot det.

Tyske og amerikanske stridsvogner har langt større kampkraft enn de Ukraina selv har anskaffet, som er eldre, russiske modeller.

POLEN PRESSER PÅ
– Vi forsøker å få Tyskland til å gå med på at Polen og andre land sender slike stridsvogner, og også gjøre det selv, sa den polske utenriksministeren.

Tysklands statsminister Olaf Scholz skal ved flere anledninger de siste dagene ha erklært at Tyskland ikke vil sende tyske stridsvogner før USA bidrar med sine Abrams-stridsvogner. Dette avviser i ettermiddag en talsmann for den tyske regjeringen.

HVORFOR IKKE AMERIKANSKE?
Det har vært spekulert i hvorfor også amerikanerne har unnlatt å forsyne Ukraina med stridsvogner.

Når USA har avslått å levere M1 Abrams stridsvogner, er det med henvisning til det komplekse vedlikeholdet og andre utfordringer med det høyteknologiske kjøretøyet. USA mener det ville være mer produktivt å sende tyske stridsvogner siden mange allierte allerede har dem og at det vil være formålstjenlig at ukrainske tropper bare trenes på en enklere Leopard 2.

Les mer om USAs begrunnelse for ikke å sende stridsvogner her.

NY, OMFATTENDE SVENSK PAKKE
Også artillerisystemer er sterkt ønsket i Ukraina.

SVT Nyheter melder at Sverige har besluttet å sende en ny tiende våpenpakke til Ukraina verdt 4,3 milliarder svenske kroner. Hoveddelen av bidraget er kampvogner. I tillegg har det svenske forsvaret i oppgave å forberede levering av det svenskutviklede artillerisystemet Archer. Artilleri står også høyt på Ukrainas ønskeliste.

Siden den russiske invasjonen har Sverige så langt bidratt med militær støtte for rundt fem milliarder kroner til Ukraina. En niende støttepakke, inkludert luftvern- og vinterutstyr, ble presentert i midten av november i fjor og ble verdsatt til tre milliarder, melder SVT Nyheter.

DANMARK GIR BORT NESTEN ALT
Danmark på sin side donerer artillerisystemet Caesar haubitser til Ukraina. Donasjonen utgjør nesten hele det antallet artillerienheter som Danmark etter planen skulle ha mottatt fra en fransk produsent de neste seks månedene. Ifølge Danmark Radios forsvarskorrespondent, Mads Korsager, er dette et «betydelig skritt» og – fra et dansk ståsted – en enorm donasjon.

– Det er praktisk talt hele det danske artilleriet, som Danmark gir til Ukraina i ett slag. Det er et våpensystem som er det kraftigste og mest langdistanse som finnes i den danske hæren. Det er et våpensystem som folk har sett frem til og som soldatene har gledet seg til å jobbe med. Men det får de ikke nå, sier Korsager.

NYE MILLIARDER
Ifølge den danske utenriksministeren, Lars Løkke Rasmussen har Danmark brukt 5,6 milliarder danske kroner på donasjoner til Ukraina. 4,2 milliarder kroner i form av militære donasjoner og 1,4 milliarder som humanitær, sivil bistand.

Fakta om ny militær bistand til Ukraina (kilde: NTB)

Her finner du en liste over den militære bistanden ulike land har gitt eller lovet Ukraina den siste tiden:

* Danmark: 19 franskbygde Caesar haubitser
* Estland: Haubitser, ammunisjon, støttekjøretøy og panservernvåpen
* Finland: Sender tungt militært utstyr for cirka 4 milliarder kroner, men oppgir ikke hva slags utstyr det er snakk om.
* Frankrike: Skal levere AMX 10 RC, som omtales som en stormpanservogn eller lett stridsvogn
* Latvia: To helikoptre, droner, Stinger luftvernmissiler, maskingeværer og ammunisjon
* Litauen: Luftvernartilleri og to helikoptre
* Nederland: Ventes å kunngjøre detaljer om sin støtte fredag
* Polen: S-60 luftvernkanoner med 70.000 granater
* Storbritannia: 600 Brimstone luftvernraketter. Landet har nylig lovet å sende Challenger 2-stridsvogner, den første moderne stridsvognen Ukraina er tilbudt
* Sverige: Det mobile artillerisystemet Archer, panservernraketter og opptil 50 stormpanservogner
* Tsjekkia: Skal produsere flere grovkalibrede haubitser og pansrede personellkjøretøy
* Tyskland: Har lovet 40 Marder stormpanservogner som skal leveres raskt.
* USA: Forsyninger verdt 2,5 milliarder dollar, inkludert stormpanservogner, luftforsvarssystemer og titusener av raketter og artillerigranater.

Bildet (Forsvaret): Norske stridsvogner av typen Leopard