I dag lanserer DSB oppdaterte egenberedskapsråd på nettsiden sikkerhverdag.no. DSB anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke ved kriser. Det er fordi kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp.

– Rådene har i vinter vært på en bred høring hos myndigheter og organisasjoner. Det har vært solid støtte til innholdet i de nye rådene, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB.

Hensikten med rådene er å hjelpe folk til å dekke de mest grunnleggende behovene i en krise: varme og lys, mat og vann, informasjon og legemidler og hygiene.

Dette er de største endringene sammenlignet med egenberedskapsrådene som ble utgitt i 2018:

Anbefalt varighet på egenberedskap øker fra minst tre dager til en uke.
Mer detaljerte råd om temaer som kritisk medieforståelse og oppholdssteder i kriser.
Noen helt nye temaer: felles egenberedskap og psykisk helse i kriser.

«Vi står overfor en varig, forverret sikkerhetspolitisk situasjon i vår del av verden», sa statsminister Jonas Gahr Støre tidligere i år. I fjor anbefalte også Totalberedskapskommisjonen å forsterke rådene om egenberedskap.

Bildet (Ivar Kvaal/DSB): Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre periode? Hva gjør du hvis vannet forsvinner? Hva hvis du ikke får handlet på en uke? Egenberedskap handler om å være forberedt på slike situasjoner.