Russland har rustet opp over mange år, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Han avviser anklager fra Russland om at NATO presser dem inn i et nytt våpenkappløp.

– Det er feil å fremstille det som om det er NATO som driver denne utviklingen, sier Stoltenberg ifølge NTB.

NATO og Russland ligger i ordkrig. Nyheten om at USA vil forhåndslagre tunge våpen i Øst-Europa, har fått russerne til å anklage NATO for å tvinge frem en situasjon der Russland må forsvare sine interesser.

Det er ikke Russland som nærmer seg noen andres grenser, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov ifølge Reuters.

– Vi ønsker ikke noe våpenkappløp, vi ønsker ikke konfrontasjon. Mens vi står ved avtalen om nedrustning av konvensjonelle våpen i Europa, har Russland forlatt den, svarer Stoltenberg og sier russerne i flere år har rustet opp mens europeiske NATO-land har rustet ned.

– Vår nye utrykningsstyrke har en størrelse på 5.000. Russland har hatt umeldte øvelser på rundt 80.000, sier han til norsk presse som dekker NATOs test av den nye hurtigstyrken i Polen.

NATO gjennomfører nå den største styrkingen av det kollektive forsvaret siden den kalde krigen. Men det er defensive tiltak, mener Stoltenberg om blant annet mye større nærvær i øst.

– Hadde vi ikke svart på en sterk opprustning over mange år, på bruk av kjernefysisk retorikk, på kjernefysisk opprustning og på bruk av militærmakt mot naboland, da hadde det vært grunn til å kritisere NATO, mener han.

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier vi er inne i en klassisk spiral der partene beskylder hverandre for sabelrasling.

-Retorikken fra begge sider går på at det er den andre som ruster opp. Russland sier at NATO begynte og NATO sier at Russland begynte, sier Wilhelmsen til Aftenposten.

-Dette er skumle greier, skikkelig skumle greier, sier hun.

Se forøvrig Aftenostens kommentar om temaet her