Det er på tide å revurdere hvordan vi prioriterer vårt sikkerhetspolitiske samarbeid, skriver de to NUPI-forskerne, Pernille Rieker og Gine R. Bolling i Dagens Næringsliv. Så langt har vi prioritert USA, Storbritannia og Tyskland, men det er Frankrike som er den mest handlekraftige militærmakten på kontinentet, ifølge forskerne.

Selv om forsvarsminister Bjørn Arild Gram har utpekt Frankrike som en av Norges fire viktigste allierte, har Norge unnlatt å benytte muligheten til å utvikle et sterkere bilateralt forsvarssamarbeid med den viktige allierte militære stormakten, heter det i artikkelen. Forskerne mener grunnen til dette er at Norge overser betydningen av Frankrike som strategisk partner.

Innlegget til de to forskerne kommer i en tid da Norge skal anskaffe opp til seks nye fregatter til det norske forsvaret. Konkurransen om disse kontraktene er stor, og forskernes syn på valg av strategisk partner vil nok ikke gå upåaktet hen. Avgjørelsen om hvem Norge skal gå videre med tas allerede neste år.

EN PÅDRIVER
– Frankrike har lenge hatt en unik rolle i europeisk sikkerhetsarkitektur. Landet er en av de få stormaktene i Europa med en selvstendig forsvarsindustri og kjernevåpenkapasitet. Samtidig er Frankrike en pådriver for europeisk integrasjon, både i EU og Nato, og har vist lederskap i å styrke Europas forsvarsevne etter Russlands invasjon av Ukraina, heter det i artikkelen (kreves abonnement).

Forskerne trekker frem ulike sider ved Frankrike:

KAPASITET OG VILJE
For det første
er Frankrike en av de få europeiske nasjoner med kapasitet og vilje til å lede militære operasjoner både i og utenfor Europa. Med sine kjernevåpen, en sterk forsvarsindustri og vilje til å investere i militær kapasitet, er Frankrike en nøkkelaktør for europeisk forsvarspolitikk.

For det andre har Frankrike historisk vært en pådriver for å bygge en europeisk forsvarsevne som supplerer snarere enn erstatter Nato, noe som harmonerer med Norges interesse i å opprettholde et sterkt Nato, samtidig som vi bør bidra til å styrke Europas evne til å stå på egne ben.

NORDOMRÅDENE
For det tredje
har Frankrike de senere årene rettet oppmerksomheten mot nordområdene. Norske og franske interesser overlapper i Arktis, ikke bare innen militær sikkerhet, men også gjennom behovet for å beskytte kritisk infrastruktur og opprettholde stabilitet i området.

De to forskerne mener Norges fremtidige fregattkjøp kan være en anledning til å innlede et mer helhetlig, strategisk samarbeid med Frankrike. Vi har fra før et vellykket ubåtsamarbeid med Tyskland. Et tilsvarende samarbeid om fregatter kan gi en god mulighet til å koble oss tettere på det franske forsvaret, mener NUPI-forskerne.

– I møte med en stadig mer ustabil geopolitisk situasjon med en usikker amerikansk sikkerhetsgaranti trenger Norge å styrke sitt samarbeid med våre viktigste europeiske allierte, heter det til slutt i artikkelen.

FREGATTER
Artikkelen kommer på et tidspunkt hvor Norge har valgt Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA som mulige partnerland når Norge skal kjøpe fem nye fregatter til Forsvaret, med opsjon på ytterligere én fregatt. Regjeringen tar sikte på å velge den strategiske partneren allerede neste år. Ifølge forsvarsministeren er det avgjørende at Norge og partnernasjonen har gjensidige langsiktige interesserer.

– Vi bør gjennom det strategiske arbeidet ta sikte på tett samarbeid om styrkeproduksjon, operasjoner og utvikling av felles kapabiliteter, sier Gram i en pressemelding.

Utvelgelsen av de fire strategiske partnerne er gjort etter en helhetsvurdering innen rammen av sikkerhetspolitiske forhold. Partnerskapet skal bygge opp om samarbeid innenfor operasjoner, industri, vedlikehold, og forskning og utvikling, som dessuten skal skape verdier og arbeidsplasser i Norge, heter det fra regjeringens side.

Foto (Naval Group): Amiral Ronarc’h er den første av fem fregatter i samme klasse som bygges i Frankrike av verftet Naval Group.