– Vi har et fritt eiendomsmarked i Norge, men de siste årene er vi blitt mer klar over at det ved dette også hefter sikkerhetsspørsmål, sier Jonas Gahr Støre til TV 2 i forbindelse med nyheten om at russiske borgere har kjøpt seg hytter i nærheten av et av Norges viktigste militære områder.

Det var TV2 som gjennom en kartlegging av eiendommer i Nord-Norge kunne avsløre at russiske statsborgere eide en klynge av hytter med utsikt over Bardufoss flystasjon. Her ligger også Hærens hovedkvarter og Forsvarets nasjonale landoperasjonssenter.

Aktuelle hytteeiere er ordføreren i Murmansk, Igor Morar og medlem av Dumaen, Viktor Saygin og sistnevntes datter. Saygin eier også flere tomter i området.

FØLGE NØYE MED
– Dette illustrerer at det er noe vi må følge veldig nøye med på. Hvem er det som eier eiendommer i Norge? Hvor er de lokalisert, og kan det være en sikkerhetstrussel? Vi har et fritt eiendomsmarked i Norge, men de siste årene er vi blitt mer klar over at det ved dette også hefter sikkerhetsspørsmål, sier Støre til TV2.

Ifølge avisen Nordlys har både det norske og svenske forsvaret leid de såkalte «russerhyttene» som ligger i i Målselv fjellandsby.

Ole-Johan Pedersen som er daglig leder i Målselv Fjellandsby, forteller at han ikke visste om at det var personer tilknyttet det russiske regimet som eier hyttene.

UTLEID TIL FORSVARET
– Vi har aldri forholdt oss til eierne. Vi har hatt utleie av to av de aktuelle hyttene til norske skiturister på vanlig måte. Den tredje hytta er ikke i vår portefølje, men også der har det vært drevet utleie til norske kunder, sier Pedersen til Nordlys.

I en reportasje på TV2-nyhetene søndag sa hovedlærer i etterretning på Stabsskolen, Tom Rødset, at man fra «russerhyttene» ikke bare har mulighet for å observere visuelt hva som skjer på flyplassen, man har også mulighet for å tappe kommunikasjon. Du kan ha god oversikt over hva som foregår på flyplassen og sende disse opplysningene til makthaverne i Russland, ifølge Rødset.

STYRKET REGELVERKET
Statsminister Jonas Gahr Støre sier til NTB at de har styrket regelverket og at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har skjerpet rutinene, men det er ikke kommet noen erklæring om spesifikke tiltak rettet mot det russiske eierskapet ved Bardufoss flystasjon.

Ifølge statsministeren jobbes det med Finland for å se på deres erfaringer.

– Vi skal hindre at det kommer oppkjøp fra aktører vi ikke er trygge på i nærheten av slike installasjoner, sier Støre.

Foto: Forsvaret