Russlands militære tilstedeværelse i Arktis vil bli styrket ved utgangen av 2015 med sjø- og luftforsvar opplyser Russlands forsvarsminister, Sergei Shoygu. Russerne har ikke tro på et fredlig Arktis i fremtiden, mener norsk forsker.

– Innen 2018 vil vi ha en egen styrke i Arktis, med avdelinger både på hovedlandet og på øyene, sa forsvarsminister i Russland, Sergei Shoygu på en pressekonferanse i går.

Det har tidligere vært kjent at Russland vil styrke sitt forsvar i Arktis innen 2015, men i går kunne landets forsvarsminister ifølge NRK bekrefte dette med disse ytterligere detaljene.

– Det hele er koblet til utviklingen av Nordøstpassasjen og et behov for å beskytte nasjonale interesser i regionen, sa Shoygu.

Det var på en konferanse hvor flere militære topper var til stede at forsvarsminister Sergei Shoygu kunne fortelle disse detaljene innen opprustningen, som tidligere kjent vil skje innen utgangen av 2015.

Den russiske forsvarsministeren fortalte at de skal innen kort tid etablere både sjø- og luftforsvar, som skal bli en del av landets styrker i Arktis. Det skriver nettavisa Barents Observer.

– Det er et behov for å beskytte nasjonale interesser i regionen, sa Shoygu på pressekonferansen.

I desember signerte president Vladimir Putin et dokument der utvidelse av NATO beskrives som en trussel utenfra mot Russiske interesser. I det samme dokumentet understrekte presidenten behovet for å beskytte landets interesser i Arktis. Med det samme kom det fram at Russland vil i 2015 styrke sin militære tilstedeværelse både på Krim-halvøya, i Arktis og i den russiske enklaven Kaliningrad.

– Vi er kommet til Arktis for alltid og vi skal gjøre det vårt, sa den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozins Rogozin under sin omtalte mellomlanding på Svalbard i april. Han er en av den russiske presidenten Vladimir Putins nærmeste medarbeidere, og har ansvaret for utviklingen i Nordområdene.

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener de nye uttalelsene fra forsvarsministeren viser at Russland ikke har tro på et fredelig Arktis i fremtiden.

– Det de vil si er at selv om de fremdeles ser på Arktis som en fredelig plass, så frykter dem at det i fremtiden kan bli en kamp om ressursene i Arktis. Om det skulle skje så vil de være militært forberedt, sier Bukkvoll.

Forskeren tror også opprustningen vil skje på land, men mest på sjøsiden.

– Både med mer militært utstyr til området og sannsynligvis mer militær aktivitet.

– Arktis er, sammenlignet med mange andre havområder der man har uenighet om grensedragning, ganske fredelig. Jeg tror Russland ennå innser det, samtidig så er det klart at det forsterka klimaet mellom Russland og Vesten gjør at Russland er enda mer tvilende om det vil være mulig å holde Arktis så fredelig som det er nå i fremtiden, avslutter Bukkvoll.