I et intervju i NRKs Nyhetsmorgen i dag sa president Arne Bård Dalhaug i Norges Forsvarsforening at Iran er nødt til å markere seg sterkere enn før etter drapet på den øverste politiske lederen for Hamas, men ikke så sterkt at det fører til en opptrapping av konflikten i Midtøsten.
Dalhaug har for øvrig liten tro på at den franske president Macrons stemme vil ha en avgjørende betydning i sine forsøk på å hindre en opptrapping av konflikten i Midtøsten.
Igår ringte president Emmanuel Macron både den nye presidenten i Iran og Israels statsminister i et forsøk på å unngå opptrapping.
– Det budskapet Macron sendte både til Israel og Iran var som forventet og sammenfaller med det budskapet Iran har fått fra mange andre aktører, om at det er liten interesse for at krigen skal eskalere, sa Dalhaug. Han viste blant annet til gårsdagens utenriksministermøte i Saudi-Arabia, der Iran ble utsatt for betydelig press for å unngå en eskalering av krigen.
VANSKELIG FOR IRAN
Dalhaug peker på at Irans situasjonen er vanskelig. Sikkerhetsstyrkene og revolusjonsgarden i landet har tabbet seg kraftig ut da den øverste politiske lederen for Hamas, Ismail Haniyeh ble drept i Teheran. Dette har redusert oppfatningen av at sikkerhetsstyrkene har kontroll, noe som setter Iran i et dilemma.
– Samtidig må vi huske at det ikke kom særlig mye ut av det gjengjeldelsesangrepet Iran foretok i april, ved at flesteparten av de over 300 missilene og dronene som ble sendt over grensen til Israel ble skutt ned, sa Dalhaug.
Han mener altså at Iran nå har et behov for å markere seg i større grad etter disse hendelsene:
BALANSEGANG
– Jeg tror Iran er nødt til å gjennomføre noe som påfører Israel større skade enn det som skjedde i april, sier generalløytnanten til Nyhetsmorgen. Dalhaug mener Iran må balansere ved på den ene side å markere styrke, og på den annen side sørge for at gjengjeldelsen ikke er så kraftig at krigen eskalerer.
– En del av de aksjonene som har vært gjennomført fra partene i Midtøsten har være kontrollert, sier Dalhaug. Dalhaug tror ikke Hizbollah hadde til hensikt å drepe de israelske barna som mistet livet etter at en rakett havnet på en fotballbane på Israelsk område for vel en uke siden.
VÅPENHVILE?
På spørsmål om valget av ny Hamas-leder etter drapet i Teheran vil påvirke sjansene til en våpenhvile, var Dalhaug pessimistisk:
– Vi må nok anta at valget av den nye lederen vil vanskeliggjøre forhandlingene om en fred. Samtidig ser nok Hamas behovet for å kunne spille en rolle på Gazastripen og i den Palestinsk-Israelske konflikten fremover, sier han.
Når det gjelder et mulig gjengjeldelsesangrep, konstaterer Dalhaug at kompleksiteten er stor, og at dette kan være grunnen til at en gjengjeldelse ennå ikke er iverksatt fra Irans side.
– Det er et vanskelig puslespill å sette sammen for Iran. Hvordan skal gjengjeldelsen foregå og hvem er aktørene, er blant de vurderingene Iran nå må foreta ifølge generalløytnant Arne Bård Dalhaug.