Hva ville du sagt om Norge var i krig med Russland og du ble tilbudt fred mot at Russland beholdt Nord-Norge? Du synes kanskje det er en dårlig løsning. En slik løsning er også en dårlig løsning for Ukraina, mener den ukrainske presidenten, som nå åpner for forhandlinger om våpenstillstand.

Standpunktet om at Ukraina ikke skal gi fra seg territorium, er et standpunkt president Vlodomyr Zelenskyj har stått fast på hele tiden. Sist fredag sa også Zelenskyj i et intervju med Sky News at dette heller ikke er mulig, ettersom det er i strid med den ukrainske grunnloven.

ÅPEN FOR VÅPENSTILLSTAND
I intervjuet sa han imidlertid at han kan være åpen for våpenstillstand og forhandlinger med Russland, på betingelse av at Ukraina ble tilbudt medlemskap i NATO, og at den delen av Ukraina som Russland ikke har okkupert «kan bli tatt inn under NATOs paraply».

Videre vil det være en forutsetning fra Zelenskyjs side at Ukraina ble tilbudt medlemskap for hele Ukraina, ikke bare for de deler som i dag ikke er okkupert.

Det som er nytt med dette utspillet er ikke at Ukraina åpner for å gi fra seg de områdene Russland i dag okkuperer i bytte mot våpenhvile og Nato-medlemskap. Det nye er at Zelenskyj antyder en våpenhvileavtale som inkluderer russisk kontroll over ukrainsk territorium.

INGEN OPSJON
Søndag sa professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole til P4-nyhetene at det ikke er urealistisk at Ukraina faktisk gir fra seg områder som Russland i dag okkuperer. Dette er imidlertid ingen opsjon per i dag, det er heller ikke noe president Zelenskyj har åpnet for, selv om det kan bli et resultat av fremtidige forhandlinger.

Å tilby en løsning som innebærer at Ukraina gir fra seg territorium, kan sammenliknes med at Norge skulle avstå Nord-Norge i bytte for fred, i en situasjon der Russland hadde okkupert Nord-Norge.

I den senere tid har det vært spekulert rundt hvordan den nyvalgte presidenten i USA, Donald Trump skal kunne stanse krigen i Ukraina. Trump har ikke utdypet hvordan dette skal kunne skje, men en tese går ut på at Trump ønsker å avslutte krigen ved å tvinge Ukraina til å avstå fra territorium, og at Russland vil kunne akseptere en slik løsning dersom Russland ble satt under press fra USA.

REALISME
Spørsmålet er hvor realistisk er slik løsning er.

Blant de som har kommentert dette og president Zelenskyjs siste utspill, er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Karsten Friis:

– Zelenskyj vil helst ha en sikkerhetsgaranti så Ukraina kan begynne å fungere normalt igjen. Putin vil det motsatte, han vil ødelegge Ukraina som nasjon og folk. Derfor har jeg ikke så mye tro på en slik løsning, sier Friis til Aftenposten.

Under en våpenhvile vil Zelenskyj kunne leve med at deler av landet er midlertidig okkupert.

IKKE VILJE TIL KOMPROMISS
– Men ettersom krigen går relativt greit, sett fra Russlands side, er det nok ikke mye kompromissvilje der i gården, sier Friis, som heller ikke tror at Putin vil endre seg med Trump.

Det er imidlertid åpenbart at USAs neste president vil kunne ha en vesentlig innflytelse på krigen i Ukraina. For å gå seirende ut av krigen, eller komme i en gunstigere forhandlingsposisjon vis a vis Russland, er Ukraina avhengig av vestlig støtte, og her er det at amerikanerne har mest å tilby. President Trump kan utøve et betydelig diplomatisk press, han kan også velge å øke eller redusere USAs militære støtte.

Derfor er også president Zelenskyj avhengig av å kunne føre en god dialog med Trump. De siste dagers utspill fra Zelenskyj er tydeligvis et forsøk på å stimulere til slike samtaler, med sikte på å komme frem til en modell som tilgodeser Ukraina og som kan stanse krigshandlingene og bringe partene til forhandlingsbordet.

DIREKTE KOMMUNIKASJON
I intervjuer med britiske medier etter Trumps valgseier, har Zelenskyj sagt at han ønsker å snakke med Trump direkte, uten omkringliggende forstyrrelser.

– Vi må prøve å finne en ny modell. Jeg vil dele ideer med ham, og jeg vil høre fra ham, sier president Zelenskyj.

Hvorvidt Trump-regimet lykkes med å bringe partene til forhandlingsbordet er altså et åpent spørsmål. Den nyutnevnte amerikanske spesialutsendingen for Ukraina, den 80 år gamle generalen Keith Kellogg, har erklært at han ønsker en slik løsning.

PRESSES TIL FORHANDLINGER?
– Det Kellogg ser for seg, er det som Trump for så vidt har gitt uttrykk for, nemlig at både Ukraina og Russland må presses til forhandlingsbordet. Hvis Ukraina ikke vil sette seg til forhandlingsbordet, så mister de støtten. Hvis Russland ikke vil sette seg til forhandlingsbordet, så skal USA oppskalere støtten, slik at de blir presset til å gjøre dette gjennom en vanskeligere militær situasjon, sier Ukraina-kjenneren, pensjonert generalløytnant og president i Norges Forsvarsforening,  Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.

Den store bekymringen er at Trump kan ende opp med å gå inn i forhandlinger i en situasjon som er katastrofalt dårlig for Ukraina. Krigen går jo ikke bra. Og det andre er jo at Trump, for å få til noe, kan akseptere flere russiske krav enn det noen andre ville gjort.

– Den faren er jo til stede, sier Dalhaug.

Foto: NTB