Putins og Russlands angrep på Ukraina har så langt gitt en ganske annen effekt enn hva Putin kunne håpe på. Fasit i dag er at forsvarsalliansen har styrket seg militært, Nato er blitt mer sammensveiset enn på lenge, Finland og Sverige har meldt seg som nye medlemmer. i dagens møte med president Volodymyr Zelenskyj uttaler NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg at Nato står sammen med Ukraina i dag, i morgen og så lenge det trengs.

– Ukrainas rettmessige plass er i Nato, sa Stoltenberg.

STØTTE
På en pressekonferanse i Kiev i dag, understreket Stoltenberg at NATO-allierte har levert mer enn 150 milliarder euro i støtte til Ukraina siden Russland startet sin fullskala invasjon 24. februar 2022, og at allierte har gitt trening til titusenvis av ukrainske soldater.

– Allierte leverer nå jetfly, stridsvogner og pansrede kjøretøyer, noe som utgjør en reell forskjell på slagmarken i dag, sa Stoltenberg.

RETTMESSIG PLASS I NATO
Stoltenberg understreket at Ukraina har en rettmessig plass i den euro-atlantiske familien og at Ukrainas rettmessige plass er i Nato.

– Og over tid vil vår støtte bidra til å gjøre dette mulig, sa Stoltenberg og understreket at et flerårig støtteinitiativ vil hjelpe Ukraina med overgangen fra sovjettidens utstyr og doktriner til NATO-standarder. Det vil si å sikre full interoperabilitet med Alliansen, sa han.

– Vi vet ikke når denne krigen vil ta slutt, men vi vet at russisk aggresjon må stoppes, sa Stoltenberg og erklærte at Nato ville fortsette å styrke Ukrainas væpnede styrker og sørge for robuste ordninger som kan bidra til Ukrainas sikkerhet.