Flere NATO-land forbereder seg nå på å øke sitt nærvær i den østlige delen av Europa. Norge er en av dem.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram har allerede meldt at den norske kontingenten på 200 norske soldater som befinner seg i Litauen kan bli værende en stund til. Den opprinnelige planen var at soldatene skulle bli i Litauen til august. Når ser det ut til at perioden blir utvidet.

Det er naturlig å se på dette som en konsekvens av Natos varsel om at alliansen vil øke sitt engasjement i den østlige delen av Europa.

STYRKET ALLIANSE
På en pressekonferanse som ble avholdt før Natos forestående toppmøte i Brussel, sa generalsekretær Jens Stoltenberg at Nato nå vil legge rammene for en styrket allianse, i form av flere soldater og tyngre utstyr i de øst-europeiske Nato-landene.

I tillegg vil alliansen øremerke flere styrker som ikke er fysisk stasjonert, men øremerket til å forsvare territorier i Øst-Europa.

Samtidig ønsker Nato å endre innretningen av det ukrainske forsvaret til mer moderne vestlige våpen av Nato-standard.

USA har nå varslet ytterligere 1 milliard dollar i militær støtte til Ukraina. Dette omfatter våpen til bruk mot skip og mer ammunisjon til rakettsystemet HIMARS, som har lengre rekkevidde enn andre våpen i Ukrainas arsenal.

NASAMS?
Det har vært spekulert i at Norge skal sende luftvern av typen NASAMS til Ukraina, en våpentype Norge sårt trenger selv, primært for å beskytte militære objekter. NASAMS var nettopp det våpensystemet Vladimir Zelensky ønsket seg fra Norge da han holdt sin tale for det norske stortinget.

Forleden gikk forsvarsminister Bjørn Arild Gram ut og erklærte at han «ikke vil utelukke» opplæring av ukrainske soldater i Norge.

FORPLIKTENDE PAKKE
Til NTB sier Gram at en endret innretning av det ukrainske forsvaret til moderne vestlige våpen innebærer økt trenings- og opplæringsbehov.

– Vi har allerede bidratt med det, sier forsvarsministeren til NTB. Donasjonen av artillerivognen skjedde i kombinasjon med opplæring av ukrainske soldater i Tyskland, hvor også norske soldater bidro. Det kan være aktuelt fremover også, sier han.

– Jeg venter at Nato-allierte på toppmøtet vil bli enige om en omfattende pakke som skal hjelpe Ukraina på lang sikt i overgangen fra sovjetutstyr til Nato-utstyr, sa Stoltenberg på pressekonferansen før Nato-møtet.

 

Bildet: