Vi er godt rigget til å klare utfordringen med Korona-viruset, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som nå ikke lenger sitter i karantene pga mistanke om koronasmitte, advarer mot leger og politikere som sår tvil om Folkehelseinstituttets arbeid.

Til nettavisen IFinnmark sier forsvarsministeren at han mener kritikken fra flere hold, også innad i eget parti om at den politiske ledelsen er bakpå, er urimelig.

– Jeg blir ganske så irritert over folk, spesielt leger, som går ut og sår tvil om det Folkehelseinstituttet sier er riktig. Om en lege som fagmann mener han vet noe ekstra om viruset og håndteringen av dette, eller at han er uenig i prosedyrene som blir gjort, så hvorfor ringer han ikke direkte til direktøren av instituttet og informerer om det, i stedet for å gå ut i media, sier Bakke-Jensen.

Det var etter et besøk i Bergen onsdag for en uke siden at forsvarsministeren håndhilste på en person som hadde vært i Italia og som nå har fått symptomer på koronasmitte. Han har nå avlyst flere møter, blant annet et møte med studentene oppå Universitetet i Oslo, og befinner seg i karantene på sitt hjemmekontor i Oslo. Han er testet og venter på prøvesvaret som skal være klart i dag, onsdag.

Statsminister Erna Solberg sier til TV2 at karantenen baserer seg på at Bakke-Jensen har vært i kontakt med en person som testes for viruset.

– Forsvarsministeren holder seg i ro frem til resultatene fra denne personen er klare, sier Solberg.

Hun legger til at Bakke-Jensen har deltatt på en regjeringskonferanse med andre regjeringsmedlemmer, og at det nå vurderes hvor tett kontakt han har hatt med de andre statsrådene.

Spredningen av koronaviruset i Norge fører til at Høyre utsetter sitt landsmøte. Høyres landsmøte skulle vært holdt 27.–29. mars på Gardermoen.

– Hensynet til eldre og andre som er ekstra utsatt, har veid tungt. Det er vår plikt å sikre at vi ikke unødig bidrar til å sette liv og helse i fare, verken blant deltakerne selv eller i samfunnet for øvrig. Vi velger derfor å utsette årets landsmøte, sier generalsekretær Tom Erlend Skaug til NTB.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til NRK at han bedt Forsvaret vurdere om det er klokt å gjennomføre den store militærøvelsen Cold Response i Troms og Finnmark nå. Forsvaret øver sammen med allierte på forsvar av Norge og samler 15.000 soldater frem til 18. mars. Forsvarsministeren har sagt at øvelsen fortsetter som planlagt.

Foto: Forsvaret