– Vi forventer en unnskyldning og en garanti om at senatorene og ansatte i Føderasjonsrådet som deltar på arrangementer i Norge, vil bli beskyttet. Vi vil ikke dra på besøk så lenge det ikke foreligger en slik garanti, sier lederen i det Russiske overhuset, Valentina Matvijenko.

Kravet om at Norge må be om unnskyldning refererer seg til episoden der den russiske dataeksperten Mikhail Botsjkarjov snoket rundt i Stortingets korridorer og oppførte seg mistenkelig tidligere i høst. Botsjkarjov ble arrestert av norsk politi og satt i varetekt, samtidig som en rekke av Stortingets printere ble slått av og byttet ut. Selv om Botsjkarjov nå er løslatt, står fortsatt siktelsen mot ham. Russland kaller varetektsfengslingen av Botsjkarjov for en planlagt provokasjon.

Valentina Matvijenko, som forøvrig er en av president Putins nærmeste allierte, ber om en sikkerhetsgaranti fra norske myndigheter.

«NORGE MÅ INNRØMME SINE FEIL»
– Vi forventer at man ber om unnskyldning og garanterer at senatorer og ansatte i Føderasjonsrådet vil bli beskyttet hvis de skal delta på arrangementer i Norge. Så lenge vi ikke får en slik garanti, drar vi heller ikke på besøk. Jeg håper at Norge vil innrømme sine feil sier Matvijenko, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Den spionsiktede Mikhail Botsjkarjov er siktet etter straffelovens paragraf 121, som omhandler ulovlig etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

«EN UNØDVENDIG FORNÆRMELSE»
Til neste år markeres den russiske frigjøringen av Øst-Finmark, der 2000 sovjetiske soldater skal ha mistet livet. Med den spente situasjonen som nå er mellom Russland og Vesten, har det vært diskutert hvorvidt det vil være riktig å invitere øverste politiske nivå i Russland til markeringen. Mange har tatt til orde for det, blant andre Stavanger Aftenblad som i en leder denne uke skriver at det vil være en unødvendig fornærmelse å ikke invitere Russlands president til jubileumsmarkeringen.

TO TANKER I HODET SAMTIDIG
– Aftenbladet har tidligere gjort det meget klart hva vi mener om president Putins framferd. Vi er sterkt kritiske til hans politiske innstramminger og maktkonsentrasjon, men vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig. Russland er også en nabo, og Russland og Norge har en lang historie sammen, skriver avisen.

For tiden sitter den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg i varetekt i Russland, etter at han ble arrestert og siktet for spionasje i Russland i desember 2017. Berg har sagt at han føler seg lurt av personer han hadde tillit til. Han ble varetekstsfengslet for to nye måneder i oktober og det er usikkert når saken hans kommer opp. Hans advokat har tidligere uttalt at saken kan komme opp til nyttår.

Det er ingen tvil om at så lenge en russisk og en norsk borger er siktet for spionasje i de respektive land, så bidrar ikke dette til å fremme en positiv stemning rundt neste års jubileum.